Jegybankelnök-jelölés – DK: Matolcsy garantálja, hogy nem a kormánytól függ!

Matolcsy György kinevezése a Magyar Nemzeti Bank élére veszélybe sodorja a valutatartalékot és a forint árfolyamát – reagált a Demokratikus Koalíció (DK) arra a hírre, hogy a kormányfő a nemzetgazdasági minisztert jelölte jegybankelnöknek. A párt szerint Matolcsy Györgynek intézményes garanciát kell adnia arra, hogy nem a kormánytól fog függeni.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.
A hírre sajtótájékoztatón reagáló Molnár Csaba DK-alelnök azt mondta, hogy Matolcsy György és Orbán Viktor személye nemcsak a magyar választók, de a nemzetközi közvélemény szemében is összefonódott azzal, hogy az ország a „bóvli hitelminősítői kategóriába került”. Matolcsy György jelenleg az utolsó előtti az uniós pénzügyminiszterek rangsorában, miközben tevékenysége során európai rekordot ért el az infláció; a nemzetgazdasági miniszter működésének eredménye a gazdasági recesszió és a növekvő munkanélküliség – jelentette ki.
A független képviselő félőnek nevezte, hogy Matolcsy György kinevezését követően, a 2014-es választások előtt, a kormány feléli és elosztogatja a jegybank devizatartalékait.
Hozzátette: a Demokratikus Koalíciónak nincs lehetősége arra, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában kérdezze a jegybankelnök-jelöltet, mert „a Fidesz törvényellenesen megakadályozta a frakció megalakítását”, ezért sajtótájékoztatón érdeklődnek arról, hogy Matolcsy György csökkenteni fogja-e az MNB valutatartalékát, illetve hogy mit jelent az unortodox pénzügypolitika a jegybank szempontjából. A párt arra is kíváncsi, hogy az MNB elnökeként milyen inflációs és kamatcéljai lesznek.
Molnár Csaba szerint a legfontosabb kérdés ugyanakkor az: Matolcsy György hogyan tudja elérni, hogy a jegybank független maradjon. A jelöltnek még a pénteki meghallgatáson intézményes garanciákat kell adnia arra, hogy nem a kormánytól fog függeni, nem Orbán Viktor parancsait teljesíti – mondta. (MTI)

 

Scroll To Top