Japán aggódik Kína védelmi költekezése miatt

Védelmi kiadásainak részletesebb közzétételére és fegyverkezésével kapcsolatos nagyobb átláthatóságra szólította fel Kínát a japán védelmi miniszter, a külügyminiszter pedig Peking katonai programjának szigorú figyelemmel kísérését ígérte kedden, miután Kína védelmi költségvetésének újabb jelentős növelését jelentette be.

Onodera Icunori védelmi miniszter sajtótájékoztatóján közölte: Japán egyre átláthatóbbá teszi védelmi programját, s más országoktól is hasonló hozzáállást vár el.
Kisida Fumio külügyminiszter pedig azt mondta: Tokió továbbra is szigorúan figyelemmel kíséri Peking katonai lépéseit és védelmi programját.
A kínai Országos Népi Gyűlésen kedden ismertetett adatok szerint Peking 2013-ban 720,2 milliárd jüant szán a hadseregre, amely 10,7 százalékos növekedés az előző évi főösszeghez képest. Szakértők úgy vélik, hogy a kínai védelmi kiadások valójában nagyobbak a ténylegesen közöltnél.
Japán korábban többször is aggodalmának adott hangot Kína fegyverkezésével kapcsolatban. A védelmi minisztérium legutóbbi fehér könyvében nyugtalanítónak nevezte, hogy keveset tudni arról: a kínai hadsereg pontosan mire költ.
A két ország viszonya tavaly mérgesedett el egy kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatos vita miatt. A japán ellenőrzése alatt álló területen Kína tavaly ősz óta folyamatos járőrözést végez.
Ugyancsak kedden a japán parti őrség feltartóztatott egy kínai halászhajót, és őrizetbe vette annak kapitányát illegális halászat gyanújával az Okinava prefektúrában található Mijako sziget partjainak közelében, mintegy 200 kilométerre a vitatott területtől. Februárban már történt egy hasonló incidens a Kelet-kínai-tengeren, az azonban nem okozott diplomáciai bonyodalmat Tokió és Peking között. (MTI)

Scroll To Top