Izraeli tábornok szerint vegyi fegyvereket vetett be Szíriában a kormány

A szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be az országban folyó harcokban – állította az izraeli katonai elhárítás kutató-elemző csoportját vezető Itáj Brun dandártábornok kedden egy tel-avivi biztonsági konferencián.

„Legjobb tudomásunk szerint több alkalommal is halálos vegyi fegyvereket használtak a szíriai harcokban a kormánycsapatok, nagy valószínűséggel szarin gázt” – mondta az izraeli tiszt a tel-avivi egyetem rendezvényén.
Bassár el-Aszad szíriai elnök katonái valószínűleg ideggázt vetettek be a fegyveres lázadók ellen – vélik az izraeli hadsereg szakértői az áldozatok fényképének elemzése, pupillájuk mérete, a szájukból kifolyó váladék alapján.
Brun szerint Aszadot felbátoríthatta az, hogy nem követte válasz a vegyi fegyverek bevetését. Izraelben nem csak attól tartanak, hogy a kormánycsapatok vetnek be vegyi fegyvert. Nagyon aggasztó lenne számunkra, ha olyanok kezébe kerülnének ilyen fegyverek, akik nem mérlegelik, mennyi áldozatokkal járna bevetésük – jegyezte meg Brun, a lázadók között lévő dzsihádista iszlamistákra utalva, akik többször alkalmaztak öngyilkos merénylőket a szíriai polgárháborúban.
Ámosz Jadlin, a rendezvény házigazdája, a katonai hírszerzés volt főnöke szerint kicsi annak a valószínűsége, hogy széles körűen vetnének be Szíriában vegyi fegyvereket, és ha használtak is ilyen fegyvereket, hatásuk viszonylag jelentéktelen.
Nyugati hírszerzési források szerint a szíriai egységek március 19-én Damaszkusznál két alkalommal is bevetettek vegyi fegyvereket, de eltérnek a vélekedések arról, hogy halálos mérget, vagy csak bénító hatású, de halált nem okozó vegyi anyagot vetettek-e be – olvasható a Háárec izraeli napilap honlapján.
A vegyi fegyverek kérdése döntő lehet egy esetleges nyugati beavatkozás szempontjából Szíriában. „Elfogadhatatlan számunkra  vegyi fegyverek bevetése civilek ellen” – hangoztatta Barack Obama amerikai elnök Jeruzsálemben két nappal az említett március 19-i eset után. (MTI)

Scroll To Top