Izraelben sem bizonyosak az iráni robbanással kapcsolatban

Az állítólagos iráni robbanással kapcsolatos kételyeket taglalta az egyik izraeli kereskedelmi tévécsatorna, amely egy Nyugatra szökött volt iráni tisztet is megszólaltatott.

Hamidreza Zakeri, az iráni Forradalmi Őrség volt tisztje megerősítette a tévécsatornának adott telefonos interjújában a fordói föld alatti urándúsítóban történt múlt heti robbanás tényét.
„A legtöbb dolgozó, a tudósok és a többi munkatárs majdnem 90 méterrel a föld alatt voltak. Két liftjük van: az egyik egy dél-koreai gyártmányú teherlift a nehéz eszközök szállítására, és egy ettől távol lévő, a dolgozók pihenőjéhez és irodáihoz közeli személylift. A robbanás miatt mindkét lift megállt és mozgásképtelenné vált. Nincs információnk a sebesültekről, a halottakról, arról, hogy hányan élték túl” – részletezte Zakeri. „Most kezdünk információkhoz jutni, és az ellenőrzésük után továbbadjuk azokat. Iránban először úgy vélték, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hajtotta végre a robbantást, vagy egy belső tevékenység eredménye volt az akció” – tette hozzá a dezertőr.
Ehud Jáári, a televízió szakkommentátora szerint jelenleg sem kizárni, sem megerősíteni nem lehet Zakeri állításait. Az atomlétesítményben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kamerákat szerelt fel, melyeket hetente, tíznaponta látogatnak ellenőrök az elemzésre kerülő felvételekért.
„Néhány napon belül Iránnak ismét oda kell engednie a nemzetközi ellenőröket, s ha ez valamilyen ok miatt nem így lesz, akkor az azt jelzi, hogy történhetett valami” – vélekedett Jáári. „Az is bizonyosságot jelenthet a robbanás hírével kapcsolatban, ha az ellenőrök meglátogathatják és rendben lévőnek találják a fordói urándúsítót. Két-három napon belül megoldódik a rejtély” – közölte az izraeli 2-es csatorna Közel-Kelet-szakértője.(MTI)

Scroll To Top