Az NFM már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén, így elsősorban a víz- és csatornadíjak mérséklésének lehetőségét vizsgálja, de például a kéményseprési és a szemétszállítási díjak csökkentésének lehetőségét is elemzik – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

A Kormányzati Információs Központ kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a kormány keddi ülésén tárgyalta a további rezsicsökkentés lehetőségét.
Fónagy János – aki a kormány rezsicsökkentést nyomon követő bizottságának vezetője – az MTI-nek hangsúlyozta: a kabinet az ülésén megvitatta a háztartások rezsicsökkentésének eddigi tapasztalatait, valamint a következő időszak feladatait, és megállapította, hogy a tavaly decemberben bejelentett rezsicsökkentésnek köszönhetően közel négymillió magyar háztartásban 10 százalékkal csökkent a villany, a gáz és a távfűtés díja.
A kormány nem fogadja el az energiaszolgáltatói lobbi törekvéseit, mert nem ezen cégek profitját, hanem a magyar családok terheinek mérséklését tartja szem előtt – fogalmazott az államtitkár.
Fónagy János sem a rezsicsökkentés időpontjára, sem annak várható mértékére nem mondott konkrétumot, de hangsúlyozta: „dolgoznak rajta”. Hozzáfűzte: tavaly a kormány azért 10 százalékban határozta meg a rezsicsökkentés mértékét, mert ezt látta olyan „kritikus küszöbnek”, amelyet már megérez a lakosság.
Az államtitkár szólt arról is, hogy még a héten megjelenik a nemzeti fejlesztési miniszter azon rendelete, amely rögzíti az új, egyszerűbb és áttekinthetőbb energiaszámla mintáját. A mintaszámla első oldalán rögtön látható lesz, hogy az adott háztartásban mennyi idő alatt mennyi fogyasztás volt, míg a díjtételek részletezése a hátoldalon lesz megtalálható.(MTI)

Scroll To Top