Ismét meghosszabbítható a magyar pénzintézeteknek nyújtható magyar támogatási program - Gazdasagportal.hu

Ismét meghosszabbítható a magyar pénzintézeteknek nyújtható magyar támogatási program

Változatlan formában ismét hozzájárult az Európai Bizottság a Magyarországon a válság miatt bajba került pénzintézeteknek nyújtott állami programok meghosszabbításához – tudatta pénteken a brüsszeli testület.

Az eredetileg 2010 januárjában jóváhagyott és most hatodszor meghosszabbított program a bizottság szerint továbbra is összhangban van a nemzetközi pénzügyi válság idején érvényes európai uniós állami támogatási szabályokkal. A program intézkedéseit a brüsszeli testület ugyanis jól célzottnak, arányosnak, továbbá időben és méretben korlátozott jellegűnek ítéli, ahogyan azt az unió előírja, és ezáltal megfelelő eszközöknek tekinti, hogy segítsék elhárítani a magyar gazdaságban a válság miatt keletkezett zavarokat.
A legutóbb tavaly július végén meghosszabbított program keretében az állam kölcsönöket nyújt magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetővé tegye számukra a reálgazdaságnak történő hitelezés fenntartását. A támogatás maximális futamidejű, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában valósul meg.
A csomag másik fő eleme a feltőkésítési intézkedés, amely osztalékelsőbbségi részvények fejében friss tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára. Az eredeti program tartalmazott egy garanciaintézkedést is, amely ellentételezés fejében a program kezdete előtt keletkezett, legfeljebb három (kellően indokolt esetben öt) év futamidejű új tartozásokat fedezhet.
Az Európai Bizottság még az eredeti programot vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az “állami támogatási elemeket tartalmaz”, de számos olyan intézkedés is szerepel benne, amelyek célja a támogatás megfelelő és arányos voltának biztosítása az EU állami támogatási szabályainak megfelelően.(MTI)

Scroll To Top