Ciprusi mentőcsomag – Angela Merkel élesen bírálta a ciprusi vezetést

Angela Merkel német kancellár élesen bírálta pénteken a ciprusi vezetést és elutasította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítására vonatkozó tervet a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának rendkívüli ülésén.

A zárt ülésről kiszivárgott információk szerint a kancellár egyebek között kifogásolta, hogy a ciprusi vezetés napok óta nem lépett kapcsolatba a trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – képviselőivel. Hangsúlyozta: nem fordulhat elő, hogy Ciprus próbára teszi a nemzetközi hitelezők türelmét.
A ciprusi kormány B-terv néven emelgetett új válságkezelési elképzelésével kapcsolatban leszögezte: az euróövezeti tagországok elutasítják a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását.
A kancellár kifejtette: a ciprusi bankok jóval nagyobb kamatot fizetnek a betétekre, mint például a németországi bankok, ezért elfogadható volt az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács múlt szombati ülésén elfogadott terv a bankbetétekre kivetendő egyszeri illetékről. Ugyanakkor a kisbetéteseket meg kell kímélni a válságkezelés terhétől – fűzte hozzá Angela Merkel az ülés résztvevőinek beszámolói szerint.
Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a rendkívüli frakcióülésen elsősorban azt emelte ki, hogy elkerülhetetlen a ciprusi bankrendszer átalakítása. A ciprusi kormány nem várhatja el a trojkától, hogy a pénzügyi szektor jelenlegi szerkezetének fenntartásához nyújtson segítséget – hangsúlyozta a német pénzügyminiszter.
Volker Kauder, a képviselőcsoport vezetője a tanácskozás után újságíróknak nyilatkozva kiemelte: „stabilizálni akarjuk az eurót, de az a benyomásom, hogy Ciprus a tűzzel játszik”.
Hozzátette: a német konzervatívok elvárják a ciprusi kormánytól, hogy biztosítsa az 5,8 milliárd eurós önrészt a nemzetközi hitelprogramhoz, és alakítsa át az ország pénzügyi rendszerét. A ciprusi bankszektor egyszerűen túl nagy – mondta Volker Kauder. Hangsúlyozta: a reformokat úgy kell végrehajtani, hogy ne kerüljön veszélybe a társadalmi egyensúly.(MTI)

Scroll To Top