Ismét a fékre léptek a nagyvállalatok

Tavaly év vége óta lejtmenetbe kapcsoltak  a hazai vállalatok pénzügyi várakozásai Az árbevétel várakozások 3, a profitvárakozások 3,3 százalékponttal estek vissza, így a cégek átlagosan mindössze 1 százalékos árbevétel-növekedést, a nyereségnél pedig 1,5 százalékos csökkenést valószínűsítenek a következő egy évben a K&H nagyvállalati növekedési index szerint. A cégméret és a tevékenységi kör azonban nagymértékben befolyásolja a várt pénzügyi eredményeket: a kisebb vállalatok és a szolgáltató szektor várakozásai kedvezőbbek. 

 

Alig lendültek túl a nagyvállalatok a koronavírus-járvány okozta pesszimizmuson, ismét lejtőre kerültek pénzügyi várakozásaik. Ezt mutatja a legutóbbi K&H nagyvállalati növekedési index, ami negyedévente vizsgálja a magyarországi, kétmilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek következő 12 hónapra vonatkozó várakozásait. „A második negyedéves adatok alapján a vállalatok mindössze 1 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak, ami látványos visszaesés az elmúlt egy évben jellemző 3-4 százalékos értékekhez képest. Ennél borúlátóbbak csak 2 évvel ezelőtt, a koronavírus kezdetekor voltak a cégek, amikor bevételcsökkenést vártak. A profitot tekintve még ennél is óvatosabbak a becslések. A vállalatok az elmúlt egy évben sem számoltak kifejezetten magas nyereségnövekedéssel (1-2%), most azonban negatív irányba fordult a mutató, és 1,5 százalékos eredménycsökkenést várnak a következő egy évben” – részletezte az eredményeket Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője. 

Külföldről remélnek inkább bevételt a cégek

A romló árbevétel várakozások a belföldi és külföldi piaccal kapcsolatban egyaránt megfigyelhetők. „Az exportpiacon 3 százalékról 2 százalékra, a hazai piacon pedig 2,9 százalékról 0,4 százalékra csökkent a várt árbevétel-növekedés mértéke az elmúlt negyedévhez képest, az exportáló cégeknél tehát kedvezőbb a kép. Az energiaárak emelkedése és a céges autókra vonatkozó benzinár-stop megszüntetése ezeket a várakozásokat a következő hónapokban tovább húzhatja lefelé” – mondta el a szakember.

 

A szolgáltató cégek valamelyest kedvezőbbnek látják a helyzetet

A cégméret és a tevékenységi kör is jelentősen befolyásolja a várt pénzügyi eredményeket. Az árbevételt tekintve a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek és a szolgáltató szektor látja kedvezőbben pénzügyi kilátásait, ők ugyanis átlag feletti bevételnövekedéssel számolnak (3,5% és 4,5%). A profitot tekintve azonban cégmérettől függetlenül csökkenést várnak a megkérdezett vállalatok, és az ágazatok közül is kizárólag a szolgáltató cégek várakozásai maradtak a pozitív tartományban (2,9%). Az iparban már 1, a kereskedelemben pedig 3,7 százalékos nyereségcsökkenéssel számolnak a következő egy évben. 

 

A K&H Csoportról

Az ország egyik vezető és országosan 3700 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 197 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,5 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

 

Scroll To Top