Ingatlanpiac: ezek az ingatlantípusok lettek a járvány győztesei

2021-ben a piacnak lendületet adott az év elején módosításon átesett állami támogatási csomag, melynek következtében a fokozódó kereslet, valamint a karantén-hatás együttesének köszönhetően egyre népszerűbbek lettek az új építésű ingatlanok és a használt kertes házak – derül ki az ingatlannet.hu friss elemzéséből. 

De mégis milyen négyzetméter árakkal találkozhatunk ma és milyen tendenciák figyelhetők meg a hazai ingatlanárak esetén? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál összefoglalta az aktuális ingatlanpiaci trendeket.

 

2021 trendfordulót hozott a magyar ingatlanpiacra

 

Az ingatlannet.hu által rögzített statisztikák 2021-ben trendfordulót mutatnak a hazai ingatlanpiacon. A járványidőszak abszolút nyertesei a kertes házak lettek, és azok a települések, ahol sok új építésű projekt indult az eltelt két évben. Míg jellemzően a fővárosban és a megyeszékhelyeken a lakáspiaci forgalom dominált az előző években, addig a tavalyi évben már elindult egyfajta kiköltözési hullám ezek térségében – ezzel új lendületet adva az új építésű ingatlanok piacának is. Ennek hatására 2021-re teljesen felértékelődtek a külvárosi lakóövezetek és telkek.

 

A családi otthonteremtési kedvezmény mellett a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa is erőteljesen felpörgette az újépítésű ingatlanok piacát. A fővárosban az új lakások adásvételi száma az első félévben a kétezer darabot sem érte el, a különböző régiókban pedig az újonnan épített ingatlanok száma legalább duplája a fővárosban zajló projektekének. Az átlagos kínálati ár az agglomerációban közel másfél millió forinttal nőtt az előző év azonos időszakához képest az új ingatlanok esetén, 2021 II. negyedévében ez 827 ezer forintot jelentett. Ezzel szemben a megyeszékhelyeken adták el eddig az új lakások egyharmadát, 524 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron, és csaknem 15%-kal drágábban, mint a tavalyi évben.

Átlagosan közel 15%-kal drágult a családi házak négyzetmétere idén

 

Országos szinten a családi házak esetén 2021 III. negyedévében regisztrált négyzetméterenkénti átlagár csaknem 18%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában rögzített átlagárat – derül ki a hirdetési portál friss ingatlanpiaci felméréséből. A tavalyi év III. negyedévében a négyzetméterár átlagosan 283 ezer forint volt, az idei év azonos időszakában ez már 334 ezer forintot jelentett.

Az idei statisztikákat tekintve látható, hogy a kertes házak négyzetmétere átlagosan 14,5%-kal drágult az eltelt tíz hónap leforgása alatt. Míg az év elején 304 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárral találkozhattunk, addig ez októberre meghaladta a 348 ezer forintot. Ez havi bontásban átlagosan 1,5%-ot meghaladó négyzetméterár emelkedést jelent.

 

Az agglomerációban a kertes házak esetén január és október között 18,19%-os négyzetméterár drágulást rögzített a portál, a négyzetméterenkénti átlagár pedig 571 ezer forintról 675 ezer forintra nőtt kevesebb, mint egy év alatt. A régiók közül a Dél-Dunántúlon nőtt a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok egy négyzetméterre jutó átlagára, feltehetően a balatoni ingatlanfejlesztéseknek is köszönhetően. 

 

Scroll To Top