Infláció – Londoni elemzők a defláció stagnálását vagy enyhülését várják márciusra Magyarországon - Gazdasagportal.hu

Infláció – Londoni elemzők a defláció stagnálását vagy enyhülését várják márciusra Magyarországon

A meglehetősen eltérő londoni elemzői előrejelzések szerint márciusban stagnálhatott, vagy valamelyest enyhülhetett a magyarországi defláció.

A citybeli befektetési és elemzőházak felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászainak prognózisai szokatlanul széles sávban szóródnak a szerdai adatismertetés előtt: a márciusi tizenkét havi inflációra adott londoni elemzői becslések mínusz 1,1 százalék és mínusz 0,5 százalék között mozognak, attól függően, hogy az adott cég a forint erősödésének dezinflációs hatásaira, vagy a belépő, inflációgyorsító bázishatásokra helyezi-e a hangsúlyt.
Februárban 1 százalékkal esett vissza éves összevetésben a fogyasztói árindex Magyarországon.
A mínusz fél százalékos éves inflációt váró londoni elemzők közé tartoznak a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport citybeli befektetési részlegének közgazdászai. Előrejelzésük szerint a kiskereskedelmi üzemanyagárak jelentős emelkedése mellett a bázishatások is enyhíthették a múlt hónapban a magyarországi deflációt.
A JP Morgan előrejelzése az, hogy a jelenlegi inflációs környezet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára további 0,35 százalékpontos – vagyis 1,60 százalékos alapkamat eléréséig folytatódó – kamatcsökkentést tesz lehetővé. A ház szakértőinek véleménye szerint az MNB várhatóan 2015 közepéig szeretné befejezni kamatcsökkentési sorozatát annak érdekében, hogy az enyhítési ciklus ne ütközzön az amerikai Federal Reserve első kamatemeléséből eredő potenciális piaci volatilitás esetleges átszűrődő hatásaival.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is kiemelték az üzemanyagárak múlt havi – számításaik szerint 5 százalékos – emelkedését, és ennek alapján mínusz 0,6 százalékos tizenkét havi inflációt várnak márciusra az egy hónappal korábbi mínusz 1 százalék után.
A ház szakértői szerint most elsősorban azt kell figyelni, hogy az élelmiszerek árinflációja visszatér-e a szezonális hatások megszabta hagyományos pályára, mert ha ez bekövetkezik, akkor a teljes kosárra számolt magyarországi infláció a következő hónapokban – a bázishatásoktól is hajtva – meglehetősen meredek ívű gyorsulásnak indulhat.
A Morgan Stanley londoni elemzői mindazonáltal ebben a környezetben is 1,50 százalékos alapkamatig folytatódó MNB-kamatcsökkentésre számítanak. A ház szakértőinek érvelése szerint ugyanis a devizaalapú hitelek átváltása növelte az MNB monetáris politikájának szabadságfokát, mivel ez a lépés hozzájárult a külső sebezhetőség mérséklődéséhez, hatékonyabbá tette a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, és eltávolított egy “szerkezeti anomáliát” a magyar gazdaságpolitikából.
Az előrejelzési sáv másik végén a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői állnak, akik szerint kissé még mélyülhetett is a defláció Magyarországon a múlt hónapban. A ház márciusra a fogyasztói árindex 1,1 százalékos visszaesését várja éves összevetésben, és azzal számol, hogy a defláció a következő negyedévekben még kitart.
A Barclays londoni elemzői a negyedik negyedévre várnak “nagy fordulatot” a magyar inflációs a dinamikában az akkor belépő erőteljes bázishatások miatt.
Ez az inflációs pálya a cég előrejelzése szerint lehetővé teszi az MNB-nek a múlt hónapban újrakezdett monetáris enyhítési ciklus folytatását egészen az 1,50 százalékos alapkamat eléréséig.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői mínusz 1 százalékos – a februárival azonos mértékű – tizenkét havi inflációt valószínűsítenek a múlt hónapra. A ház szerint a forint erősödése tarthatta az előző havi szinten a defláció éves ütemét márciusban.
A GS londoni elemzői szerint a forint március végi további erősödése, valamint a termelői árindex meredek csökkenése – amelynek oka részben szintén az erős forint – áprilisban és májusban akár ismét mínusz 1 százalék alá nyomhatja a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemet.
A ház szakértőinek számításai szerint ugyanakkor az élelmiszer- és az energiahordozó-árak korábbi csökkenésének dezinflációs hatása már februárban tetőzött, és ez a hatás valószínűleg már halványul.
A Goldman Sachs londoni közgazdászai azzal számolnak, hogy az éves magyarországi infláció az idei év harmadik negyedévének végétől emelkedik vissza a pozitív tartományba, és onnantól az erős bázishatások belépése miatt ütemesen gyorsulni kezd. A GS várakozása az, hogy a tizenkét havi infláció 2015 legvégére eléri a 1,6 százalékot, és később az MNB újonnan kialakított 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávjának alján mozog majd.
A Goldman Sachs elemzői mindezek alapján további 0,35 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre, vagyis 1,60 százalékos jegybanki alapkamatig folytatódó monetáris enyhítési ciklusra látnak lehetőséget.(MTI)

Scroll To Top