Forinthitelek – Másodfokon is veszített az FHB Bank az állammal szemben - Gazdasagportal.hu

Forinthitelek – Másodfokon is veszített az FHB Bank az állammal szemben

A Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen elutasította az FHB Kereskedelmi Bank keresetét, amelyben a hitelintézet az általános szerződési feltételei tisztességességének megállapítását kérte.

Az ítélőtábla osztotta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletében foglaltakat: a felperes bank perbeli szerződéses feltételei nem voltak tisztességesek.
A másodfokú bíróság szintén megalapozatlannak tartotta a bank arra vonatkozó indítványát, hogy kérjen előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól.
Az FHB lakossági jelzáloghiteleinek szerződéses feltételei mellett, a perben szerepeltek még az Allianz Bank személyi kölcsöneinek a feltételei is, miután az FHB a jogutódja az előbbi banknak.
A tárgyalás elején a bíróság részletesen ismertette a becsatolt általános szerződési feltételeknek a perben érintett pontjait. Miután az általános szerződési feltételek gyakran változtak, így sok változatot ismertettek.
Az elsőfokú ítélet ismertetése is az általános szerződési feltételek változását követte, viszont gyakran ismétlődtek benne ugyanazok a megfogalmazások. Így például a kamatnak és költségnek, a bank általi egyoldalú módosítását lehetővé tevő felsorolások példálózó jellegűek. A felperes pedig maga idézhető elő ezek egy részének a változását.
Az általánosan meghatározott – a fogyasztó terhét növelő – feltételek alkalmatlanok az ellenőrzésre és a számonkérésre. A fogyasztó pedig nem tudja felmérni azt, hogy milyen változás miképpen módosítja a fizetési terhét.
Az elháríthatatlan külső ok – a vis maior – körébe sorolt nagyfokú pénz- és tőkepiaci zavar pedig azért nem elfogadható, mivel nem közli azt a limitet, amelytől nagyfokúnak tekinthető. Az ügyfél felmondási joga pedig azért nem reális alternatíva, mivel akkor egy összegben kell visszafizetnie a hátralékos tőkét.
A felperes bank jogi képviselője ehhez azt fűzte hozzá a tárgyaláson, hogy a bank, amikor hitelt nyújt, előre teljesít, míg az ügyfél hosszú időn át teljesít. Ha az ügyfél felmondja a szerződést, akkor a bank szorul védelemre.
A tárgyaláson az alperes állam jogi képviselője az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte.
Az ítélőtábla – tanácskozás után – kihirdette határozatát, amelyben osztotta az elsőfokú bíróság elutasító ítéletét, vagyis azt, hogy az FHB bank szerződési feltételei nem voltak tisztességesek.(MTI)

Scroll To Top