IMF: Stabil a latin-amerikai országok helyzete

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a latin-amerikai országok stabil helyzetben vannak ahhoz, hogy átvészeljék a lehetséges tőkekiáramlásokat, miután újra találgatások kezdődtek, hogy az amerikai Fed beszünteti a gazdaságélénkítő programját.

A latin-amerikai régióért felelős IMF igazgató, Alejandro Werner a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, a latin-amerikai bankok jobban fel vannak tőkésítve és nincsenek felülértékelve, mint a múltban. Ez két fontos szempont a befektetői bizalom megőrzéséhez.
Werner szerint, ahogy a térségben felkészülnek a Fed havi 85 milliárd dolláros élénkítő programjának végére, növekedni fog a piacok ingadozása, a befektetők túlreagálják majd a helyzetet, de a latin-amerikai gazdaságok ki fogják bírni ezt.
Brazíliában a reál árfolyama 8,8 százalékot esett a dollárral szemben az elmúlt három hónapban, Mexikóban a peso 2,7 százalékot veszített értékéből miután május végén Ben Bernanke a Fed elnöke felvetette, hogy a pénzintézet csökkentheti az eszközvásárlásait a jövőben.
A latin-amerikai térség gazdaságait alapvetően befolyásolja, hogy milyen gazdaságpolitikai döntések születnek tőlük északra, az Egyesült Államokban. Az ott elérhető tőkeforrások csökkenése több elemző szerint is a latin-amerikai befektetések iránti érdeklődés mérséklését okozhatja.
Az IMF munkatársa szerint a térségben hosszabb távon el kell gondolkozni a szabad tőkeáramlást korlátozó intézkedések megszüntetésén is. A valutalap elismerte, hogy ezek a korlátozások hasznosak lehetnek, ha pénzügyi buborékok alakulnak ki a tőkepiaci likviditástöbblet miatt, de ahogy normalizálódnak a gazdasági folyamatok, már nem lesz szükség ezekre a szabályokra.
Az IMF áprilisi jelentése szerint idén a latin-amerikai és a karibi térségben 3,4 százalékos gazdasági növekedés várható a korábban remélt 3,6 százalékos helyett. A mérsékeltebb ütemet a világgazdaság gyenge teljesítménye és a brazil gazdaság lassulása okozta, ami kioltotta az erősödő lakossági fogyasztásból származó gazdasági bővülést. 2012-ben átlagosan 3 százalékkal, 2011-ben 4,5 százalékkal növekedtek a régió gazdaságai az IMF adatai szerint. (MTI)
http://www.bloomberg.com/news/2013-06-10/latin-america-can-handle-fed-s-post-stimulus-effects-imf-says.html

Scroll To Top