Az orosz központi bank csökkenti a kamatlábakat

Keddtől 0,25 százalékkal csökkenti az egyes hosszú távú refinanszírozási műveletek kamatlábait az orosz központi bank – jelentette be hétfőn a jegybank sajtóosztálya.

A tájékoztatás szerint az irányadó kamatláb csökkentéséről még május közepén döntött a jegybank igazgató tanácsa, amely hétfőn ülésezett.
A testület a hitelek 12 havi refinanszírozási kamatlábát 7,25 százalékban határozta meg. A 181 nap és egy év közötti aranyfedezetű hitelek visszafizetési kamatfelárai ugyanennyit tesznek ki. A nem forgalomképes eszközökkel, vagy kezességvállalással felvett hitelekre azonban 7,5 százalék lesz a kamat.
A banki.ru orosz hírportálnak szakértők előre jelezték, hogy a gyengélkedő rubel miatt beavatkozik a jegybankot irányító testület. Alekszej Uljukajev az orosz központi bank alelnöke ugyanis korábban lehetségesnek tartotta, hogy az infláció csökkenni fog Oroszországban az év második felében – vonta le a következtetést Gevork Gevorkjan, a Concern General Invest kereskedelmi műveleti osztályvezetője.
A rubel árfolyama az euróhoz képest június elejétől erőteljesen: 1,26 rubellel csökkent, a dollárhoz képest pedig 44 kopejkával ér kevesebbet. A jegybank hivatalos árfolyama szerint egy euró 42,7176 rubelt tett ki, keddre azonban kisebb csökkenés várható. A dollár árfolyama azonban a jelenlegi 32,2397 rubelhez képest nőni fog.
Korábban Andrej Klepacs orosz gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes bírálta az orosz Központi Bank politikáját, mondván, hogy annak kamatai magasak és nem versenyképesek.
Ivan Kopejkin, a BKSZ Expressz szakértője szerint a rubel árfolyamcsökkenése már majdnem elérte a jegybank második negyedéves célértékét. Úgy vélte, hogy az orosz nemzeti valuta árfolyamcsökkenése folytatódni fog, amennyiben Vlagyimir Putyin államfő és a kormány gazdasági blokkjának tanácskozása eredményeként, a GDP növelése érdekében a jegybank újra beavatkozik és gyengíti a rubelt.
A banki.ru emlékeztetett arra, hogy a gazdaságélénkítésnek ehhez az eszközéhez nem egy európai ország nyúl a pénzügyi-gazdasági válság óta. Ivan Kopejkin azonban kételkedett abban, hogy az orosz kormány a rubel leértékelésére készteti a jegybankot. A központi bank hivatalosan cáfolja a leértékelés lehetőségét. A múlt szerdán egy szentpétervári nemzetközi bankfórumon Szergej Ignatyev, az orosz jegybank leköszönő elnöke kijelentette, kicsi a valószínűsége a rubel további árfolyamcsökkentésének, amennyiben a kőolaj világpiaci ára a jelenlegi színvonalon marad.
A banki.ru utal a Société General jelentésére is, amely Magyarországot és a forint példáját emeli ki, mint amely nemcsak megtartotta pozícióit az erősödő dollárral szemben, hanem az utóbbi hónapban még 2 százalékot erősödött is. „A magyar forint sikerének titka egyszerű: a magyar kormány valódi intézkedéseket foganatosított a gazdaság helyreállítása érdekében” – írta az orosz hírportál. Hozzátette, hogy orosz szakértők többször is javasolták, hogy az orosz kormány valódi reformokat hajtson végre a gazdaságban, amelyek a befektetői klíma élénkítését vonnák maguk után. (MTI)

Scroll To Top