IMF: Menetrend szerint alakul a spanyol bankmentő csomag, de vannak kockázatok

Az előzetes terveknek megfelelően halad a spanyol bankmentő csomag, de továbbra is kockázatoknak van kitéve a spanyol bankrendszer és gazdaság – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőiből álló delegáció a spanyol felülvizsgálati országlátogatás után kiadott, hétfői közleményben.

Az IMF szakértői május 21-31. között voltak Madridban, ahol a 2012 júliusában folyósított, az euróövezeti hozzájárulással együtt legfeljebb 100 milliárd euró értékű bankfeltőkésítési program harmadik felülvizsgálati országlátogatásán vettek részt.
A nemzetközi pénzügyi szervezet közleményében kiemelte, hogy a bankrendszer átstrukturálási programja a tervezett menetrendnek megfelelően halad előre, így lépések történtek a bankok feltőkésítésére és a bankok rossz minőségű eszközeit áthelyezték az állami rossz bankba.
Az IMF szerint a legutóbbi országlátogatás óta tovább javult a hangulat a nemzetközi pénzpiacokon, s a spanyol államkötvények kockázati felára alacsonyabb, mint a program kezdetekor.
A szervezet szerint a kilábalást veszélyeztető kockázatok enyhítése érdekében további lépésekre van szükség, mind euróövezeti, mind nemzeti szinten. Így az euróövezetben időben be kell vezetni az európai bankuniót, és fenn kell tartani a kellő mértékben gazdaságösztönző jegybanki politikát. Spanyolországban pedig továbbra is intenzív figyelmet kell szentelni a bankrendszer egészségének megtartására.
Az IMF júliusban közli hivatalos országértékelését, a következő spanyolországi felülvizsgálati látogatást szeptemberben folytatja le. (MTI)

Scroll To Top