Gazdasági növekedést vár Németországtól az IMF

Az erős belföldi alapok miatt a gazdasági tevékenység élénkülése várható Németországban 2013 második felében – állapították meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői az országjelentés hétfőn kiadott záróközleményében.

Az IMF szerint a német gazdaság alapja stabil, így az idén a GDP növekedni fog, de csak 0,3 százalék körüli mértékben. A növekedésre a legnagyobb kockázatot az eurózóna jövője miatti bizonytalanság jelenti.
A jelentés szerint megfelelő a fiskális politikában tervezett enyhe lazítás, mert Németország jól teljesít a hiánycélok tartásában. Az összességében gyenge növekedési környezet, és a növekedést fenyegető kockázatok miatt lényeges, hogy ne legyen a kelleténél erősebb a fiskális konszolidáció.
Az IMF szakértői szerint javult a bankszektor helyzete is, de még mindig nagyok a kockázatok. A legtöbb német bank számára kedvezően alakultak a finanszírozási lehetőségek, de a hitelezés csak mérsékelten növekszik. A pénzügyi szektorban megkezdett reformfolyamat ütemét fent kell tartani.
Németország erős helyzete segíti a régió stabilizálását. A jelentés szerint az ország nagy szerepet játszik az eurózóna válságának kezelésében, a szükséges irányvonalak kidolgozásában és a további integráció erősítésében is.
Mivel külföldről is nagy érdeklődés mutatkozik a német gazdasági növekedés iránt, ezért is fontos, hogy tovább támogassák a növekedést. Többek közt erősíteni kell a munkaerőpiacot, segíteni a közepesen képzett munkavállalók beáramlását, és javítani a szolgáltató szektor termelékenységén.
A jelentés kiemeli, hogy a növekvő demográfiai nyomás miatt az államháztartás fenntarthatósága több részből álló egységes stratégiát igényel. (MTI)

Scroll To Top