IMF-hitel – Fidesz: nagyon sokba került a családoknak az IMF-kölcsön

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett hitel nagyon sokba került a magyar családoknak: a nyugdíjasoknak egyhavi nyugdíjukba, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig egyhavi bérükbe.

Kocsis Máté ezt arra válaszul mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon újságírók előtt propagandaakciónak nevezte az IMF-hitel idő előtti visszafizetését.
A Fidesz kommunikációs igazgatója a volt kormányfő szavaira reagálva azt mondta: Bajnai Gordon gazdasági tárcavezetőként és miniszterelnökként is szolgai módon végrehajtotta az IMF kéréseit. Egyhavi nyugdíjat és egyhavi bért vettek el, adókat és rezsit emeltek, csökkentették a családtámogatásokat és a táppénz mértékét, elvették a hároméves gyest, sok ezer családtól elvették a családi pótlékot, és leépítették a gázártámogatást – sorolta Kocsis Máté, hozzátéve, hogy „ezért nagyon drága az IMF-hitel”.
Szerinte azonban Bajnai Gordon semmit nem változott, ha tehetné, ma is ugyanúgy felvenné az IMF-hitelt, ugyanúgy elvenné az egyhavi nyugdíjat, az egyhavi bért, és továbbra is a valutaalap érdekeit védené.
Az IMF-hitelt nem felvenni kell, hanem szabadulni tőle, ahogyan azt az Orbán-kabinet teszi – hangsúlyozta a fideszes politikus, aki emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt 2200 milliárd forint hitelt vettek fel a valutaalaptól.
Kiemelte, az IMF-kölcsön mostani visszafizetésével jelentősen nő a Magyarország iránti bizalom a piacokon.
Bajnai Gordon a sajtótájékoztatóján az IMF-hitelről elmondottak mellett arra szólította fel a kormányt, számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, amit a devizahitelesek érdekeire hivatkozva vett el eddig a bankoktól. Erre reagálva Kocsis Máté több kormánytag korábbi nyilatkozatát is idézte, jelezve, hogy egyikük sem utalt arra, amit Bajnai Gordon állít, vagyis hogy a devizahitelesekre hivatkozva vezették volna be a bankadót. Bajnai Gordon hazudott, ezért kérjen bocsánatot – közölte a fideszes politikus.
Azzal kapcsolatban, hogy pénteken egyeztetést tartottak a választási jelöltállításról az MSZP és az Együtt-PM politikusai, Kocsis Máté úgy fogalmazott: „ezek ugyanazok az emberek, akik korábban a maffiával lepaktáltak. Ne legyen senkinek kétsége, ugyanazok a szereplők”.
A Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésre válaszolva arra is reagált, hogy az MSZP szerint kiskorúakat veszélyeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amikor „csalinak használ” 18 éven aluliakat a dohányboltok ellenőrzésekor. A hatóság teszi a dolgát, fiatalkorúak kiszolgálását csak fiatalkorúakkal lehet kipróbálni – kommentálta az ellenzéki felvetést a kormánypárti politikus, aki szerint az a fontos, hogy ne szolgáljanak ki 18 év alattiakat a trafikokban.(MTI)

Scroll To Top