IDC: Zsugorodik a nyugat-európai mobiltelefon-piac

Az okostelefon eladások vártnál kisebb növekedése miatt zsugorodott az első negyedévben a nyugat-európai mobiltelefon-piac – írja az International Data Corporation (IDC) amerikai informatikai piackutató vállalat negyedéves European Mobile Phone Tracker jelentése.

A piac összességében 4,2 százalékkal 43,6 millió eladott darabra szűkült. A hagyományos mobiltelefonok eladása a vásárlói érdeklődés okostelefonokra való átállása miatt a várakozásoknak megfelelően nagymértékben visszaesett, számuk az egy évvel korábbihoz képest 31 százalékkal 12 millióra csökkent. Az okostelefon értékesítések száma eközben a vártnál kisebb mértékben, 12 százalékkal 31,6 millióra emelkedett, ami az IDC statisztikáinak kezdete, 2004 óta a legalacsonyabb növekedési ütem.
Az okostelefon értékesítések lassuló növekedésének az oka egyrészt a gazdasági nehézségek miatt csökkenő elkölthető jövedelem Európában, valamint a szolgáltatók által a készülékekre adott támogatás mértékének csökkenése. Elsősorban a dél-európai országokra jellemző, hogy a mobiltelefon-tulajdonosok halogatják készülékeik lecserélését okostelefonra, míg az okostelefon- használatban szinte már telített észak-európai országokban megnőtt a készülékek használati ideje.
A készülékgyártók Európában kettős problémával kell hogy szembenézzenek: a gazdasági nehézségek egyrészt szám szerint csökkentik a keresletet, másrészt az olcsóbb készülékek felé tolják el a vásárlók érdeklődését. Mindkét tényező nyomás alá helyezi a gyártók értékesítési árbevételét és haszonkulcsát.
Az operációs rendszerek versenyében a Google Android vezette az értékesítéseket az első negyedévben: 21,9 millió Android rendszeren futó készüléket értékesítettek, részarányuk így 69 százalékra nőtt a 2012 első negyedévi 55 százalékról. Az Apple iOS operációs rendszerének piaci részesedése 20 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 25 százalékról. A Windows Phone a harmadik legnagyobb operációs rendszerré lépett elő a régióban, részaránya 6 százalékra emelkedett 4 százalékról.
Az okostelefon eladásokat az első negyedévben a Samsung vezette 45 százalékos piaci részesedéssel, 14,3 millió eladott készülékkel. A második helyen az Apple állt 20 százalékkal, 6,2 milliós értékesítési számmal. A harmadik a Sony volt 10 százalékkal, illetve 3,2 millió készülékkel, a negyedik az LG 8 százalékkal, 2,4 millió készülékkel, az ötödik a Nokia 5 százalékkal, 1,6 millió készülékkel, míg az összes többi készülékgyártó együttesen 12 százalékos részesedést tudott kivívni magának a nyugat-európai piacon 3,9 millió készülék értékesítésével.(MTI)

Scroll To Top