Emmi: az Európai Bizottság pozitívan értékeli a felzárkózási stratégia megvalósulását

Az Európai Bizottság kimondottan pozitívan értékeli a felzárkózási stratégia megvalósulását, és javasolja, hogy az uniós források felhasználásánál Magyarország is prioritásként kezelje a romák felzárkózásának támogatását a 2014-2020 közötti időszakban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

A szaktárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának közleménye szerint azok után mondta ezt ki a bizottság, hogy értékelte és összehasonlította az egyes tagállamok romaintegrációs stratégiáinak végrehajtását, ennek érdekében tett intézkedéseket.
A jelentés szerint a kormányzati szervek sikeres és rendszerszerű párbeszédet folytatnak a regionális és települési önkormányzatokkal, Magyarországon megvalósul a rendszeres párbeszéd az érintettek képviseleti szerveivel és a civil társadalommal.
A bizottság az Emmi tájékoztatása szerint dicsérte a felzárkózási stratégia monitoring rendszerét, amely nyomon követi az intézkedések megvalósulását, társadalmi hatásait, és külön kiemelték a kistérségi felzárkózási politikát. A diszkrimináció elleni küzdelmet tekintve megemlítik, hogy Magyarország hatékony intézkedéseket vezetett be a társadalom érzékenyítése, a gyermekmunka és az embercsempészet elleni küzdelem érdekében.
Közölték továbbá, hogy mindemellett sok munka van még hátra. Az uniós közlemény említést tesz arról, hogy Magyarország, Csehország és Szlovákia esetében jelen van a roma gyerekek iskolai szegregációja. Ezen jelenség kezelése érdekében hozták létre egy hónappal ezelőtt az antiszegregációs kerekasztalt – írta az Emmi államtitkársága.(MTI)

Scroll To Top