Hogyan alakítja át az ESG szempontrendszer a befektetési politikákat?

Virtuálisan tartják meg az első V4 ESG konferenciát, ahol nemzetközi vállalati, tőzsdei és banki szakemberek közösen tárják fel a társadalmilag felelős befektetések irányelveit, kihívásait és a globális piacra gyakorolt hatásait. A Deloitte három szakértője is megszólal a jövőt és környezetvédelmet érintő témákban.

 

2021 április 27-én a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) egy egész napos konferenciát rendez a V4-es országok SRI (social responsible investment) és ESG (environmental, social and governance) vezetőinek, és azoknak a piaci szereplőknek, akik kapcsolatban állnak a befektetői közösséggel és szeretnék jobban megérteni napjaink irányvonalait és kihívásait, valamint azt, hogy ezek az új befektetési formák hogyan mozgatják a globális piacot.

 A Deloitte három szakértője is szerepet kap az idén először megrendezésre kerülő konferencián. Alastair Teare, a Deloitte Central Europe Kockázatkezelési tanácsadás üzletág vezetője előadásában az ESG és a befektetések kulcskérdéseit járja körbe, arra a kérdésre keresve a választ, hogy miért van szükség egyáltalán a befektetési politika átalakítására, és hogyan lehet az ESG-t bevonni ebbe?

 Lukács Ákos, a Deloitte magyarországi Fenntarthatóság és klímaváltozás üzletágának vezetője a V4 tőzsdei témáival foglalkozó kerekasztal beszélgetést moderálja majd. Itt a résztvevők a részvények, portfóliók és alapok ESG besorolása mellett megismerkedhetnek az ESG jelentési irányelvekkel, valamint az ESG adatok összegyűjtésére, kezelésére szolgáló IT megoldásokkal.

 Irena Picola, a Deloitte közép-európai Fenntarthatóság és klímaváltozás üzletágának vezetője szintén kerekasztal-beszélgetést moderál, amely az éghajlatváltozás befektetésekre gyakorolt hatásait járja körül. Hogyan fejleszthet egy vállalat olyan rendszereket, amelyek jobban megértik a klímaváltozással járó kockázatokat? Mit tehetnek a pénzügyi intézetek az éghajlattal kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelése érdekében? Vajon megtérül-e a nem-pénzügyi vállalatok bevonása a befektetési értékláncba?

 Az angol nyelvű konferencia a pandémia miatt került az online térbe, amelyre a szervezők lehetőségként tekintenek, hiszen a négy ország vállalati döntéshozóin kívül nemzetközi szaktekintélyek is könnyebben részt tudnak venni a rendezvényen. A panelbeszélgetések között olyan fontos témákat fognak boncolgatni, mint a befektetések éghajlati kockázata, az ESG kutatási trendek, a tőzsdék szerepe a listázott vállalatok ESG átláthatóságában és az ESG szabályozások.

 A virtuális konferenciát Jamniczky Zsolt, a HBLF igazgatója és az E.ON igazgatótanácsának tagja nyitja meg, akit Remy Briand, az MSCI ESG vezetője és végrehajtó bizottságának tagja követ. Az előadók és kerekasztal résztvevők között olyan nagy múltú szaktekintélyek találhatóak, többek között mint:

  • Jason Channell, a Citi ügyvezető igazgatója, a fenntartható pénzügyek vezetője,
  • David Radermacher az E.ON fenntarthatóság és klímavédelem osztályának alelnöke,
  • Mirjam Staub-Bisang, a BlackRock svájci leányvállalatának ügyvezetője,
  • Alastair Teare, a Deloitte Central Europe kockázati tanácsadó üzleti vezetője,
  • Oliver Marchand, Climate Risk Center ESG kutatási központjának globális vezetője,
  • Clark Anderson, a Morgan Stanley New York ügyvezető igazgatója, a vállalati és nemzeti kozkázatok, illetve az éghajlati kockázatok menedzsment vezetője,
  • Laura Segafredo, PhD, BlackRock ETF and Index Investments fenntarthatósági kutatások globális vezetője,
  • Kevin Murray, a Citi közép-európai klaszter ügyvezető igazgatója.

Nem volt még példa hasonló szakmai konferenciára, amelyet a HBLF szervez, ami közel 100 magyar és nemzetközi vállalkozást, az üzleti szektor legfontosabb elsőszámú vezetőit, döntéshozóit és elismert szakértőit tömörítő szervezet. A végleges program elérhető a V4 ESG Conference weboldalán, ahol már regisztrálhatnak is az érdeklődők.

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelmével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 312 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

Scroll To Top