Hitelminősítés – NGM: további javulás várható a hitelminősítői besorolásokban

A magyar gazdaság jelenlegi helyzete és pozitív kilátásai alapján további javulást vár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a hitelminősítői besorolásokban is – derül ki a tárca péntek esti közleményéből, amelyben arra reagált, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarország államadós-besorolását.

Az MTI-hez eljuttatott NGM-közlemény leszögezte: a Fitch Ratings a magyar állampapírokat továbbra is befektetésre ajánlja, stabil kilátással.
A hitelminősítés mellé kiadott közleményében az intézet pozitívan értékelte, hogy évek óta jelentős a folyó fizetési mérleg többlete, ami segített csökkenteni a külső eladósodottságot és a pénzügyi sérülékenységet – emlékeztetett az NGM, hozzátéve: a Fitch elismeri, hogy az államadósság fokozatosan csökkenni fog a következő években.
A hitelminősítő megerősítette 2016-ra a 2,1 százalékos GDP-növekedési várakozását. Hasonlóan a kormányhoz 2017-ben a gazdaság gyorsulásával számolnak, köszönhetően egyebek közt a bővülő foglalkoztatásnak és az erősödő fogyasztásnak – áll a közleményben.
“A magyar gazdaság jó teljesítményének további erősítése és a versenyképesség javítása érdekében a kormány 2017-től – többek között – bérfelzárkóztatást és járulékcsökkentést javasol” – szögezte le a minisztérium.
A hitelminősítői besorolásokban szerinte további javulás várható. “Ezt támasztják alá a piaci várakozások is, az ötéves magyar állampapírok hozama már alacsonyabb, mint a lengyel kötvényeké, pedig Lengyelország hitelminősítése három fokozattal jobb” – írta az NGM.(MTI)

Scroll To Top