Heti tőzsdei összefoglaló – Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a hét mindössze három kereskedési napján, a BUX 42 629,68 ponton zárt pénteken, 1575,97 ponttal, 3,84 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma a három kereskedési napon 30,63 milliárd forint volt, szemben az előző heti 26,33 milliárd forinttal, a vezető részvények a stagnáló Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte, a BUX 42 ezer pontos szint felett, számottevő emelkedéssel zárta a hetet, jelentősen felülteljesített mind régiós, mind nemzetközi összehasonlításban.
Az emelkedés mögött a pénteken kezdődött hazai gyorsjelentési szezon húzódik, amelyet a Mol nyitott. A hazai olajtársaság jelentősen felülteljesítette az elemzői várakozásokat, így a csütörtöki, mintegy 4 százalékos emelkedést követően pénteken ismét erősödött a részvény árfolyama. Az olajcég eredménye éves alapon 120 százalékkal szárnyalta túl a tavalyit és 5 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat – írták az összefoglalóban.
Felidézték, a héten negatív kilátást adott a Moody’s az európai bankszektornak. A hitelminősítő szerdán bejelentette, hogy stabilról negatívra rontja 6 európai országban a bankszektor kilátásait. Magyarország, Csehország, Németország, Olaszország, Lengyelország és Szlovákia esetében az infláció és az emelkedő kamatok rontják a vállalkozások és a háztartások hitelképességét, ami növelheti a nemteljesítő hitelek arányát.
A héten a legnagyobb mértékben 6,04 százalékkal a Mol erősödött 6,24 milliárd forintos forgalom mellett, a papír pénteken 2634 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom árfolyama a héten nem változott, a részvény 297 forint maradt, forgalma meghaladta a 158 millió forintot.
Az OTP árfolyama 5,76 százalékkal erősödött a héten, forgalma 18,5 milliárd forint volt, a részvény pénteken 9550 forinton zárt.
A Richter árfolyama 0,18 százalékkal emelkedett 5 milliárd forintos forgalomban, a részvény 8195 forinton fejezte be a kereskedést pénteken.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3611,19 ponton zárt a héten, ami 39,70 ponttal, 1,11 százalékkal magasabb az előző hetinél.
(MTI)

Scroll To Top