Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban mérséklődött a BUX-index

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a négy napos kereskedési héten, a BUX 36 192,13 ponton zárt pénteken, az előző heti záróértékénél 244,83 ponttal, 0,67 százalékkal alacsonyabban.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 34,84 milliárd forintot az előző heti 51,44 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek, a Mol és a Magyar Telekom árfolyama erősödött, az OTP és a Richter részvényeké gyengült.
Az Equilor Befektetési Zrt. heti tőzsdei elemzésében kiemelte, hogy szerdán negatív hírt kapott a Richter, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) elutasította az Esmya amerikai törzskönyveztetési kérelmét. A Richter amerikai partnerének, az Allergannak küldött levelében az FDA a készítménnyel kapcsolatosan az európai biztonsági kockázatokat emelte ki.
A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a legutóbbi ülésén, az erről szóló közleményben érdemi, új információ nem szerepelt – írja elemzésében az Equilor.

A heti összefoglalóban kitérnek arra, szerda este jelent meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv, a közleményben jelezték, hogy az amerikai gazdasági folyamatok továbbra is pozitívak, a növekedés stabil, a munkanélküliségi ráta rendkívül alacsony, az inflációs folyamatok pedig megegyeznek a jegybank 2 százalékos céljával, tehát hamarosan újabb kamatemelés várható.
Az Európai Központi Bank legutóbbi kamatdöntő üléséről szóló, a héten közzétett jegyzőkönyv nem tartalmazott meglepetést. A döntéshozók szerint a globális növekedési kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottak, bár a gazdasági protekcionizmus és a kereskedelmi feszültségek okozta kockázat továbbra is kiemelkedő. Az EKB aggódik a feltörekvő piacok és devizák elmúlt hónapokban tapasztalt leértékelődése miatt, amelyek hosszabb távon a globális kilátásokra is kockázatot jelentenek az Equilor elemzése szerint.
A héten a Richter árfolyama 1,39 százalékkal gyengült, pénteken 5315 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 9,42 milliárd forintot.
Az OTP árfolyama 3,34 százalékkal csökkent a héten, pénteki záróára 9985 forint volt, a heti forgalma meghaladta a 16,67 milliárd forintot.
A Mol részvénye 2,7 százalékkal emelkedett egy hét alatt, a kereskedést 2814 forinton fejezték be, a heti forgalma több mint 6,6 milliárd forint volt.
A Magyar Telekom 0,37 százalékkal erősödött a héten, pénteken 402,5 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 554 millió forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3711,98 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 17,80 ponttal, 0,48 százalékkal alacsonyabban.(MTI)

Scroll To Top