Heti makronaptár – Foglalkoztatási, beruházási és külkereskedelmi adatok várhatók a jövő héten

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így a foglalkoztatottság-munkanélküliség május-júliusi adatai, a második negyedévi beruházási adatok, a júliusi ipari termelési árak, a külkereskedelmi termékforgalom júniusi második becslése és 2017. évi felülvizsgált adatai.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság-munkanélküliség május-júliusi gördülő negyedéves adatait. Az április-júniusi időszakban, azaz a második negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer volt, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Március-májussal összevetve 18 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta újabb mélypontra, 3,6 százalékra esett az április-júniusi időszakban, egy év alatt 0,7 százalékponttal csökkent. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 31 ezerrel, 165 ezerre apadt. Március-májussal összevetve 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliek aránya.

Csütörtökön a beruházások második negyedéves statisztikáját ismerteti a KSH. Az idei első negyedévben 17,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene, folytatva a tavalyi év dinamikus emelkedését. A tavalyi utolsó negyedévhez képest a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,1 százalékkal emelkedett. A növekedésben meghatározó szerepet játszottak az államhoz kötődő beruházások, a költségvetési finanszírozású területeken – elsősorban az uniós forrásból történő fejlesztések következtében – az átlagot jóval meghaladó mértékben bővültek.
Pénteken publikálja a KSH a júliusi ipari termelői árakat. Júniusban a minimálbér növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése miatt tovább gyorsult az ipari termelői árak emelkedése. Az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva a termelői árak 7,5 százalékkal nőttek a májusi 5,3 százalék és az áprilisi 2,3 százalék után. Júniusban egy hónap alatt, csakúgy mint májusban, 1,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak.
Ugyancsak pénteken közli a KSH a júniusi külkereskedelmi termékforgalom második becslését valamint a 2017. évi felülvizsgált adatokat. A KSH első becslése alapján júniusban a kivitel euróban számolt értéke 8,9, a behozatalé 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérlegtöbblet két éve először ismét meghaladta az egymilliárd eurót, és 1,071 millió euróra nőtt, ami 120 millióval több a tavaly júniusinál. Az első félévben az export 4,9, az import 6,3 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakáét, az aktívum 432 millió euróval kevesebb, 4,290 milliárd euró lett. 2017-ben az áruforgalmi export értéke elérte a 100,581 milliárd eurót, és 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az import 11,1 százalékos emelkedéssel 92,499 milliárd euró volt. A 8,082 milliárd euró külkereskedelmi többlet 1,643 milliárd euróval kevesebb lett az előző évinél a KSH második becslése szerint.(MTI)

Scroll To Top