Heti makronaptár – Építőipari és GDP adatokat közöl a KSH jövő héten

A jövő héten teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a márciusi építőipari termelés adatait és a bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi alakulásának első becslését.

Hétfőn jelenik meg a márciusi építőipari statisztika.
Az építőipari termelés volumene az idén februárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 11,8 százalékkal csökkent, a januárihoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 1,9 százalékkal nőtt. A csökkenésben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké 17,7 százalékkal esett vissza a tavaly februárihoz képest. A megkötött új szerződések volumene 44,4 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 36,6 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 49,7 százalékkal esett vissza a tavaly februári, magas bázishoz képest.
Kedden a statisztikai hivatal a bruttó hazai termék 2023. első negyedévi adatait teszik közzé az első becslés alapján.
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2022 negyedik negyedévében 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 0,8 százalékkal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent. A gazdaság teljesítménye 2022-ben – a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt – 4,6 százalékkal meghaladta az előző évit.(MTI)

Scroll To Top