Helycsere volt Kína milliárdosainak rangsorában

Vang Csien-lin kínai milliárdos, a Wanda Group feje került 14 milliárd dolláros vagyonával a kínai szupergazdagok listájának az élére a Forbes magazin legfrissebb kimutatása szerint.   

Vang a jelek szerint szerencsés évet zárt, mivel tavaly éppen hogy csak dobogós volt akkor még 8 milliárd dolláros vagyonával. Az idei mostani rangsorban 3 milliárd dollárt „vert rá” a második helyezett Cung Csing-houra, a Wahaha Group vezérére, aki az italgyártásból szerezte szintén elismerésre méltó vagyonát.
Az 1988-ban alapított magáncég, a Wanda az ingatlantól a kereskedelemi célú befektetésekig több ágazatban fialtatja pénzét a hazai és a nemzetközi üzleti világban. Tavaly például 2,6 milliárd dollárért megvette az amerikai AMC Entertainment mozi-hálózatot és nemrégiben egy brit luxusjacht építő cégre, a Sunseekerre is rátette a kezét.
A Forbes térségi irodavezetője Sanghajban az új eredmények közzétételekor úgy vélte, Vang előzésében nagy szerepe van annak, hogy a kínai urbanizáció folyamata ismét lendületben van, az ingatlanpiac tovább erősödött. Mint mondta, a jelenség az ázsiai kontinens egészére jellemző. Ráadásul Vang immár elsősorban kereskedelmi, üzleti célú ingatlanbefektetésekkel rendelkezik, és nem a kormány által korlátozni próbált lakóingatlan piacon fektet be – jelentette a South China Morning Post című lap online kiadása kedden.
A 14 milliárd dolláros vagyon a nemzetközi mezőnyben mindössze a 63. helyhez volt elegendő, de Vang Csien-linnek azért éppen hogy sikerült megelőznie Mark Zuckerberg Facebook-alapítót. A toplista csúcsán továbbra is a mexikói Carlos Slim áll 73 milliárd dollárral, míg Bill Gates, a Microsoft elnöke a második 67 milliárdjával.(MTI)

Scroll To Top