Havi alapon csökkent, éves alapon nőtt a májusi EU-s ipari termelés

Havi alapon 1,1 százalékkal csökkent, de éves alapon 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az Európai Unióban (EU) májusban, az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői közleménye szerint.

Az eurózónában 2014 májusában 2014 áprilisához képest 1,1 százalékkal csökkent, 2013 májusához képest 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Az EU-ban májusban havi alapon 2,1 százalékkal csökkent a köztes termékek, 1,8 százalékkal a nem tartós fogyasztási cikkek, 1,6 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek és 1 százalékkal a beruházási javak termelése. Az energetikai termékek termelése 2,2 százalékkal nőtt.
A tagállamok közül havi szinten Portugáliában (3,6 százalékos csökkenés) és Svédországban (3,2 százalékos csökkenés) esett vissza legjobban a termelés, míg Romániában (2,6 százalék) és Litvániában (1,6 százalék) nőtt leginkább.
Éves szinten a legnagyobb csökkenés Máltán (11,9 százalék) és Franciaországban (4,2 százalék) volt, a legnagyobb termelésnövekedést Romániában (15 százalék) és Litvániában (10,2 százalék) mérték.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint Magyarországon májusban havi szinten 1 százalékkal csökkent, éves szinten 9,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.(MTI)

Scroll To Top