Gyorsjelentés 2022: Minden várakozást meghaladóan nőtt a Richter a második negyedévben

Idén a második negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége: az árbevétel 23,7 százalékkal 192,9 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 77,1 milliárd forintra nőtt április-júniusban az előző év azonos időszakához képest – közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán.

A társaság árbevétele az első félévben 360,98 milliárd forint volt, 21,6 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Az adózott nyereség 106,9 százalékkal 115,08 milliárd forintra nőtt január-júniusban.
A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján az elemzők 186,0 milliárd forintos árbevételt és 61,8 milliárd forintos adózott eredményt vártak a negyedévre.
Orbán Gábor vezérigazgató a jelentésben kiemelte: az árbevétel Ukrajna kivételével valamennyi piacon dinamikusan nőtt 2022 első félévében. A devizaárfolyamok változásából származó rendkívüli árfolyamnyereség mellett az áremelések is hozzájárultak a forgalom mind forintban, mind euróban mért növekedéséhez.
Hozzátette: oroszországi üzletvitelük zavartalan maradt, a rubelnek a közelmúltban bekövetkezett erősödése egyaránt emelte az árbevétel és a fedezet szintjét. A világgazdasági környezet kihívásai ellenére is kitartanak mind a 2022-ben kitűzött pénzügyi célok, mind pedig a fejlesztési fázisban lévő projektek előmozdítása mellett.
Az első félévben a gyógyszergyártás árbevétele csoportszinten 23,3 százalékkal nőtt, és meghaladta a 292 milliárd forintot. Magyarországon a szegmens bevétele 22,76 milliárd forint lett, ami forintban 7,5 százalékos növekedés. Magyarországon a teljes gyógyszerpiac növekedése 9,6 százalékos volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma ennél gyorsabban,11,8 százalékkal emelkedett. A Richter a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,5 százalékos részesedéssel a 4. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalékos piaci részesedéssel a 2. legnagyobb forgalmazó.
Szintén a gyógyszergyártást tekintve az EU-ban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 24,2 százalékkal nőtt, és 93,8 millió eurót tett ki az első félévben.
A kiemelt termékek árbevétele szintén kétszámjegyű bővülést mutat: 31,1 százalékkal 175,96 milliárd forintra nőtt, részesedése a teljes árbevételben 60,1 százalékra nőtt az előző évi 56,5 százalékról. A devizaárfolyam-változások hatása 29,099 milliárd forinttal segítette a konszolidált árbevételt.
Az egy részvényre jutó nyereség 610 forint volt az első félévben, az előző évi 295 forint után.
Az üzleti tevékenység eredménye jelentősen, 47,1 százalékkal nőtt, 89,45 milliárd forint volt az első hat hónapban. Az üzemi eredményhányad 24,8 százalékot tett ki a bázisidőszakban elért 20,5 százalékkal szemben.
A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9185 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.
(MTI)

Scroll To Top