GVH: több mint 2 millió forintos bírság a Phytotec Hungáriának

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. (Phytotec) jogsértően reklámozta Esberitox nevű tablettáját, mert a vény nélkül kapható gyógyszert nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, és valótlan információt jelenített meg a tabletta összetevőiről. A jogsértésért 2 millió 125 ezer forint bírságot szabott ki a GVH – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A GVH döntése szerint a Phytotec 2013 augusztusa és 2014 júliusa között jogsértően reklámozott és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott,.
A reklámokban megjelenő “vírusok okozta, akut légúti fertőzések kiegészítő terápiája” szlogen a versenyhatóság szerint pontatlan volt, és túlmutatott az alkalmazási előírásban szereplő javaslatokon, hiszen az Esberitox tabletta nem valamennyi vírus okozta légúti fertőzés kiegészítő terápiájaként, hanem kizárólag megfázás kezelésére ajánlott.
A GVH szerint a “kizárólag növényi összetevők” kifejezés valótlan információt közvetített a fogyasztóknak, a termék ugyanis tartalmaz nem növényi eredetű segédanyagokat és állati eredetű, de mesterségesen előállított vegyületeket is.
Nem fogadta el a GVH a Phytotec által becsatolt, a gyógyszer hirdetett hatásait alátámasztó bizonyítékokat, kizárólag azt vizsgálta, hogy a Phytotec reklámjainak tartalma összhangban volt-e az engedélyezett alkalmazási előírásban foglaltakkal. A Phytotec maga is elismerte, hogy a gyógyszer összetevői között nem növényi eredetű – a gyártáshoz és a tablettázáshoz szükséges – segédanyagok is találhatók – olvasható a közleményben.(MTI)

Scroll To Top