Gibraltár – Csúcsszinten konzultált az EU és Spanyolország

Telefonon beszélt a Gibraltár körül kialakult spanyol-brit vita miatt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Mariano Rajoy spanyol kormányfővel – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közlése szerint megegyeztek abban, hogy az lenne a legjobb, ha az Európai Bizottság a lehető leghamarabb tényfeltáró missziót küldene a helyszínre, és felmérné, összhangban van-e a Spanyolország és a brit területnek számító Gibraltár határán végzett ellenőrzés a személyek és áruk szabad mozgásának elvével.
Barroso a spanyol kormányfő számára is világossá tette: azt várja el, hogy a két ország, uniós tagságukkal összhangban, egymás között rendezze nézetkülönbségeit.
Pénteken David Cameron brit kormányfő telefonált Barrosónak, hogy felhívja a figyelmét: a Madrid által bevezetett szigorított határellenőrzés szerinte ellentétes a szabad mozgásra vonatkozó európai jogszabályokkal. Cameron ekkor kérte, hogy az EU küldjön megfigyelőket a gibraltári-spanyol határra bizonyítékok gyűjtése céljából. A brit kormányfő azt is kérte, hogy Brüsszel indítson vizsgálatot a közlekedésben jelentős fennakadásokat okozó gibraltári spanyol határellenőrzés ügyében. Nagy-Britannia korábban világossá tette, hogy azt fontolgatja, bírósághoz fordul az általa „politikailag motiváltnak és teljesen aránytalannak” nevezett szigorított határellenőrzés miatt.
A bizottság pénteken arra az álláspontra helyezkedett, hogy bár minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy betartassa az uniós jogot, a vita rendezését a két érintett országtól várja.
A spanyol-gibraltári kapcsolatok azt követően váltak feszültté augusztus elején, hogy Gibraltár a spanyol határ közelében levő vizeken mesterséges sziget építésébe fogott, ami a spanyolok szerint korlátozza a halászatot. Madrid válaszul szigorította az ellenőrzést a gibraltári határátkelőn, ami jelentősen növelte az utazók várakozási idejét. A spanyol kormány emellett azt is kilátásba helyezte, hogy belépti díjat szed a határon átlépőktől, illetve lezárja légterét a Gibraltárra tartó repülőgépek előtt. Nagy-Britannia szerint Madridnak nincs joga ilyen jellegű korlátozáshoz.
Gibraltár 1713. óta tartozik brit fennhatóság alá a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződés értelmében. A spanyol kormányok az utóbbi években rendszeresen megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.(MTI)

Scroll To Top