Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.09.03

Az USA kiemelkedő teljesítménye erősíti az USD-t Az USA gazdasága továbbra is túlszárnyalja más főbb országok gazdaságát. Az augusztusi ISM-index a várakozások szerint marginálisan csökkent volna, de ehelyett három évet tekintve a legmagasabb szintre emelkedett.

 • Az USA kiemelkedő teljesítménye erősíti az USD-t  Az USA gazdasága továbbra is túlszárnyalja más főbb országok gazdaságát. Az augusztusi ISM-index a várakozások szerint marginálisan csökkent volna, de ehelyett három évet tekintve a legmagasabb szintre emelkedett. A teljes adatot ezenfelül támogatták az új megrendelések, a termelési és export-megrendelések állományának kedvező adatai. Az adatok éles ellentétben álltak a legtöbb országéival – a hétfőn publikáló 26 országból 15 ország PMI-indexe csökkent (beleértve Kína, az Egyesült Királyság és a főbb európai országok), és csupán kilenc számolt be növekedésről (kettő esetében nem történt változás). A jó eredmények hatására a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 6 bázisponttal emelkedtek a hozamgörbe hosszabb végén, a dollár pedig az általunk követett legtöbb devizával szemben erősödött.
 • Mivel a kamatlábbal kapcsolatos várakozások emelkedtek, a dollár pedig erősödött, nem meglepő, hogy az arany ára csökkent. Mivel a technikai kép is kedvezőtlen, úgy tűnik, hogy az arany ára egyelőre csökken. Egyúttal az USA gyártásának kedvező jelzései nem voltak elegendők ahhoz, hogy ellensúlyozzák a máshol bekövetkezett lassulást, és az olajárak jelentősen, egy évet tekintve a legalacsonyabb szintre csökkentek. Az olaj fundamentális tényezői kedvezőtlennek tűnnek, a technikaiak vegyesebbek, ami megnehezíti a döntést (lásd alább).
 • A GBP lett a legnagyobb vesztes, miután a Yougov, egy brit közvélemény-kutató vállalat felméréséből kiderült, hogy a skót függetlenség támogatottsága 47%-ra emelkedett (53% ellenzi). A két oldal közötti 6 százalékpontos különbség jelentős csökkenést mutat a két héttel ezelőtti felmérés 14 százalékpontos különbségéhez képest, ami jelzi, hogy amint közeledik a szept. 18-i népszavazás, egyre több tanácstalan ember dönt az „igen” mellett. Egyéb közvélemény-kutatások nem jeleznek ilyen kis különbséget és magas szintű támogatottságot a függetlenséget illetően, de azonos trendet tükröznek. Mivel egyáltalán nem volt többletkockázat ezen esemény miatt az angol fonttal kapcsolatban, ésszerűen várható, hogy a piac kissé kalkulál annak valószínűségével és a GBP tovább gyengül. (Ennek valószínűségéről a CNBC számára írtam júliusban; a cikk megtekinthető itt: http://www.cnbc.com/id/101870529 ).
 • Ausztrália GDP-je a 2. negyedévben a vártnál valamelyest jobban emelkedett, azonban csak átmeneti fellendülést okozott a deviza esetében.
 • A mai események: A fő esemény a Kanadai Nemzeti Bank politikai értekezlete lesz. Legutóbbi értekezlete során a Bank semleges állásponton maradt a következő módosítás időzítését és irányát tekintve és lefelé korrigálta a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését 2014-re és 2015-re vonatkozóan. Várhatóan ismétlődik a helyzet és nem módosítanak. A közzétételt kísérő nyilatkozat valószínűleg enyhítés-párti hangvételt tükröz, amely valamelyest gyengítheti a kanadai dollárt.
 • A mutatószámokat tekintve közzéteszik az augusztusi végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol hétfőn publikálták a gyártási adatokat. Szokás szerint Franciaország, Németország és az eurozóna végleges előrejelzése a kezdeti becslésekkel azonos. Az Egyesült Királyság szolgáltatási szektorának PMI-indexe várhatóan valamelyest csökkent. Az eurozóna júliusi viszonteladói értékesítése is napvilágot lát, és az előrejelzés szerint a havi adat csökkent, ami hozzájárul az övezetben a közelmúltban közzétett kedvezőtlen adatokhoz.
 • Az USA-ban a júliusi gyári rendelésállomány az előrejelzés szerint havi szinten 11,0%-kal jelentősen emelkedett (júniusban az adat havi szinten +1,1% volt). Ezenkívül közzéteszik az MBA jelzálogkölcsön-jóváhagyások számát az augusztus 29-én véget ért hétre vonatkozóan. Ezenkívül a Fed közzéteszi a Bézs Könyv jelentést.

 

 

Az EUR/USD pár elérte az 1,3107-es szintet

 • Az EUR/USD pár kedden valamelyest csökkent, és elérte az 1,3107-es szintet, amely marginálisan az 1,3100-as (S1) támaszszint felett van, amely a 2013. szeptember 6-ai minimum szintet képezte. Az európai nyitáskor az árfolyam jelenleg ezen támaszszint és az 1,3152-es (R1) ellenállásszint között van. Most a partvonalra mennék a következő három okból kifolyólag: 1) közelítünk a kék csökkenő tartomány alsó határához, amely összeköti a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit; 2) momentum mutatószámaink és az ár mozgása között pozitív divergencia van; továbbá 3) holnap az EKB politikai értekezletet tart, amely minden irányban meglepetéseket hozhat. A tartomány alsó határa közelében lévő visszapattanás valószínűsége nagy marad. Bár egyelőre semleges állásponton maradok, továbbra is negatív általános képet látok, mivel az EUR/USD pár a korábban említett csökkenő tartományon belül, valamint az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Ha a medvéknek okot szolgáltatnak az árfolyam lefelé nyomására, valószínűleg hosszabbításokat láthatunk az 1,3000-es (S2) pszichológiai tartomány felé.
 • Támaszszint: 1,3100 (S1), 1,3000 (S2), 1,2900 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3152 (R1), 1,3215 (R2), 1,3240 (R3)

 

GBP/USD: A csökkenő trend visszatért

 • A GBP/USD pár összeomlott, miután apró mozgással felfelé áttörte az 1,6600-as szintet. A pár lefelé áttörte az 1,6500-as pszichológiai korlátot és az 1,6460-as támaszszintet (amely ellenállásszintté vált). Ez jelzi a csökkenő trend folytatódását, és nagyobb medve jellegű következményekkel járhat. Az 1,6460-as szint lefelé történő áttörése várhatóan utat nyit a következő támaszszinti tartományhoz (1,6350 – S1). A napi grafikonon a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, amely mozgóátlag támogatta az ár mozgásának minimum szintjeit egy egész éven át. Ennek eredményeképpen az általános kilátás szerintem negatív marad, és ezen mozgóátlag alá történő bármely lehetséges bika jellegű mozgást korrekciós hullámnak tekintenék.
 • Támaszszint: 1,6350 (S1), 1,6260 (S2), 1,6200 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6460 (R1), 1,6500 (R2), 1,6535 (R3)

 

Az EUR/JPY pár jelentősen emelkedett, de továbbra is a fő csökkenő tartományban van

 • Az EUR/JPY pár kedden jelentősen emelkedett, és egymás után két ellenállásszintet tört át. Az európai nyitáskor az árfolyam valamelyest a 138,00-s (S1) korlát felett van, és várhatóan teszteli a következő szintet (138,45 – R1). Az 1 órás grafikonra tekintve a 14 órás RSI úgy tűnik, hogy készen áll a túlvásárolt tartományból való kilépésre, miközben az órás MACD a csúcsra került és jelző vonala alá csökkent. Figyelembe véve ezen momentum jelzéseket és azt a tényt, hogy a rally túl meredek volt, várhatóan visszatérésre kerül sor, mielőtt a bikák ismét felülkerekednek. Bár a növekvő mozgás várhatóan folytatódik, a napi grafikonon az árfolyam továbbra is a csökkenő tartományban van, amely április elejétől ered. Ezért a pár egyelőre visszatérő módban van. Felül fogom vizsgálni elemzésemet, ha a vásárlók elég erősek ahhoz, hogy kilépjenek a tartományból.
 • Támaszszint: 138,00 (S1), 137,40 (S2), 136,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 138,45 (R1), 138,75 (R2), 139,25 (R3)

 

Az arany áttörte a hosszú távú támaszszintet

 • Az arany összeomlott és lefelé áttörte a hosszú távú növekvő támaszszintet (fekete vonal), amely a december 30-i minimum szinttől ered, valamint az 1273-as szint alá került. A csökkenés megállt az 1262-es (S1) szinten, de az esés miatt az irány szerintem ismét csökkenőre változik. Az 1260-as/62-es tartomány egyértelmű, lefelé történő áttörése további csökkenő hosszabbításokat válthat ki, talán az 1250-es szint felé. Amíg a fém a lila csökkenő tartományban és a hosszú távú fekete támaszszint alatt van, az általános képet negatívnak tartanám. Az 1 órás grafikont tekintve azonban a 14 órás RSI kilépett túlértékesített tartományából, miközben az órás MACD felfelé áttért jelző vonalán. Ennek eredményeképpen ügyelnék arra, hogy az apró korrekciós hullám folytatódhat, mielőtt a medvék ismét „meghúzzák a ravaszt”.
 • Támaszszint: 1262 (S1), 1250 (S2), 1240 (S3)
 • Ellenállásszint: 1273 (R1), 1280 (R2), 1290 (R3)

 

  

A WTI visszatért a 95,00-s szint alá

 • A WTI visszatért a 95,00-s szint alá, miután ellenállásszintre talált a 96,00-s (R1) korláton. Az esés megállt a 92,60-as (S1) kulcsfontosságú támaszszinten, amelyet az augusztus 19-i és 21-i minimum szintek határoznak meg. Figyelembe véve, hogy a 92,60-as (S1) szint megbízható támaszszintet nyújtott a közelmúltban, egyelőre semleges álláspontra helyezkedem. Csak ezen akadály lefelé történő áttörése változtatja csökkenőre az irányt. A lefelé történő áttörés valószínűleg megcélozza a következő támaszszintet (91,60 – S2). A napi grafikonon a jelentős esés ellenére az MACD továbbra is jelző vonala fölé emelkedik, ami további okot szolgáltat ahhoz, hogy egyelőre semleges állásponton maradjak.
 • Támaszszint: 92,60 (S1), 91,60 (S2), 90,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 96,00 (R1), 96,70 (R2), 98,45 (R3)

Scroll To Top