A hazai GDP 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése a szezonálisan kiigazított adatok szerint – erősítette meg a részletes adatok alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A második becslés megegyezik az augusztus 14-én közölt első becslés eredményével.
A második negyedévben jelentősen emelkedett a feldolgozóipar (9,0 százalék) az építőipar (19,1 százalék), de a mezőgazdaság (5,6 százalék) teljesítménye is. A felhasználási oldalon a beruházások növekedési üteme az első negyedévi 13,9 százalékról 17,4 százalékosra gyorsult, a háztartások fogyasztási kiadásaié pedig 1,7-ről 2,4 százalékra. Az export és az import növekedése lassult az előző negyedévihez hasonlítva rendre 7,7-ről 6,7, illetve 7,8-ról 7,3 százalékra. (A GDP-ben számításba vett külkereskedelem az árukat és szolgáltatásokat együtt mutatja.)
A részletes második negyedévi adatokról kiadott jelentésben a KSH felülvizsgálta az első negyedévi számokat is: eszerint az éves GDP-növekedés 3,5 százalék helyett 3,7 százalékos volt.(MTI)

Scroll To Top