Fizetésképtelenné vált a világ egyik legnagyobb napelemgyártója

Csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb napelemgyártó vállalata, a kínai Suntech szerdán – derült ki a Hszinhua hírügynökség rövid híréből.

A New Yorki tőzsdén jegyzett cég a múlt hét végén képtelen volt törleszteni 541 millió dollár értékű kötvénytartozását hitelezőinek, a legfrissebb hírek szerint pedig már reorganizációs csődeljárás indult ügyében. Nyolc kínai bank beadványa eredményeként bírósági eljárás van folyamatban. A bankok felé fennálló tartozás összege meghaladja az 1,1 milliárd dollárt.
A Suntech kelet-kínai Csiangszu tartomány Vuhszi városában lévő központjában egyelőre nem kommentálták a hírt. A vállalat egyik vezetője kedden ugyanakkor már jelezte, átszervezésekre kerül majd sor. A cég éléről korábban elmozdították annak alapító elnökét Si Ven-pinget, aki a lépést jogellenesnek nevezte.
A Suntech az utóbbi időben nem tudott megküzdeni a piacon tapasztalható túlkínálattal, s vele az áreséssel, de az amerikai és európai uniós dömpingellenes kereskedelmi eljárások is hátrányosan érintették.
2012 elején, amikor már négy egymást követő negyedévben veszteséget volt kénytelen jelenteni, a cég beszüntette eredményeinek nyilvánosságra hozatalát. Úgy tudni 2 milliárd dolláros tartozása van.
2012-ben csaknem negyven százalékkal zuhant Kína napelemexportja, miközben a kínai vállalatok 90 százalékban külföldi piacra termelnek. Az ágazat felett tornyosuló felhők láttán a központi kormány már tavaly olyan belföldi ösztönző intézkedéseket fontolgatott, amelyek a hazai piacot serkentenék.(MTI)

Scroll To Top