Fizetésemelésre van szükség, mert Magyarország leszakad Európától - Gazdasagportal.hu

Fizetésemelésre van szükség, mert Magyarország leszakad Európától

Az MSZP szerint fizetésemelésre van szükség, enélkül Magyarország végérvényesen leszakad Európától.

Tóbiás József elnök-frakcióvezető csütörtökön Kaposváron, a párt kongresszusi előkészítő értekezletén azt mondta: az alacsony fizetések, a nagy jövedelemkülönbségek nagymértékben akadályozzák Magyarország versenyképességét, élhetetlenné teszik több millió ember hétköznapjait, elősegítik az elvándorlást és a pályaelhagyást.
“Követeljük a kormánytól”, tegye lehetővé, hogy a közszolgálatban dolgozók, pedagógusok, egészségügyi ápolók, közigazgatásban dolgozó előadók, a rendőrség és a honvédség fizikai dolgozói nettó 150 ezer forintot kereshessenek, a főiskolai diplomások fizetése 175 ezer, az egyetemi végzettségűeké 200 ezer forint legyen – tette hozzá a politikus.
Tóbiás József kitért rá: a közszféra mellett a reálgazdaságban is szükség van béremelésre, fenntartják korábbi álláspontjukat, hogy a munkaadókat terhelő adók csökkentésével ebben a szférában elérhető a 100 ezer forintos minimálbér.
Az ellenzéki politikus a kongresszusi előkészítő értekezleten a párt Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyei küldöttei mondott beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány érdemben nem akar tárgyalni a bérekről az érdekképviseletekkel, holott “nincs ma Magyarországon olyan gazdasági-társadalmi elemző, aki ne értene egyet abban, hogy a fizetésemelés elvárandó a magyar gazdaság, a társadalmi jólét növekedése érdekében”.
Világossá kell, hogy váljon: a szocialista párt nem fogadja el azt a jövedelemkülönbséget sem, amely ma szétszakítja Magyarországot, miközben az urizálás, az új feudalizmus jeleit látjuk – mondta.
Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke az értekezleten az alacsony jövedelmek mellett a szegénység mélyüléséről, Harangozó Tamás Tolna megyei elnök az elvándorlás problémájáról, Fodor Csaba Zala megyei elnök pedig egyebek mellett arról szólt, hogy a radikális béremelés immár nem megkerülhető Magyarországon.
Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a tanácskozáson bejelentette, hogy a szocialisták népszavazást kezdeményeznek az állami földek értékesítésével kapcsolatban. “Úgy gondolom, e mögé be tudjuk állítani az ország lakosságának a többségét, mert nem értenek egyet az állami földek ellopásával” – mondta.(MTI)

Scroll To Top