Ferenc pápa szigorította a Vatikán pénzügyi ellenőrzését

A pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen és ezek megelőzése érdekében Ferenc pápa csütörtökön saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli levelet adott ki, amellyel tovább szigorította az IOR vatikáni bank és a többi szentszéki pénzügyi intézmény feletti ellenőrzést.

A Vatikán honlapján olaszul megjelent négypontos pápai dokumentum újabb előrelépést jelent a nemzetközi pénzügyi előírásokhoz való csatlakozás terén – hangoztatta a szentszéki sajtóközpontnak az apostoli levelet kísérő közleménye.
Ferenc pápa az elődje, XVI. Benedek által 2010. december 30-án a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen kiadott motu proprio rendelkezéséhez csatlakozott és tovább erősítette a vatikáni Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) hatáskörét. Ez mostantól még szigorúbb ellenőrzést jelent az IOR vatikáni bank és az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) tevékenysége felett. Ezzel egy időben az ellenőrzést a Szentszék és Vatikánváros minden más pénzügyi-gazdasági tevékenységet végző intézményére is kiterjesztették.
Így a Vatikán teljesítette az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága útmutatásait – hangsúlyozta a szentszéki közlemény.
Újdonságot jelent, hogy a pénzügyi ellenőrzés az esetleges szabálytalanságok megelőzésére is kiterjed. Ezenkívül Ferenc pápa egy úgynevezett pénzügyi biztonsági tanácsot is felállított Peter Brian Wells prelátusnak, a szentszéki államtitkárság általános ügyeivel megbízott tanácsosának a vezetésével. A négyhavonta összeülő bizottság tagjai között helyet kapott Antoine Camilleri vatikáni külügyminiszter-helyettes, Luis Angel Vallejo Balda, az Apsa titkára, Nicola Picardi vatikáni ügyész és Domenico Giano, a vatikáni csendőrség parancsnoka.
A márciusban megválasztott Ferenc pápa június 26-án bizottságot állított fel az IOR működésének átvilágítására. Ezt július 19-én egy világiakból álló újabb bizottság kinevezése követte a vatikáni intézmények gazdasági működésének átvizsgálására. Július 31-én az IOR honlapot nyitott a vatikáni bank pénzügyi mérlegeinek közlésére.(MTI)

Scroll To Top