Extrém kamatcsökkenés: 6,79% a legolcsóbb lakáshitel kamata!

A egyik meghatározó bank érdemben mérsékelte a végig fix kamatozású jelzáloghitelének kamatát: a feltételek teljesülése esetén 6,79 százalékos kamat mellett igényelhető a pénzintézettől lakáshitel. A jelenlegi piaci környezetben ez egy extrém kedvező konstrukció. Mennyit lehet spórolni a kérdéses kölcsön választásával? Emellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Szerencsére a piaci verseny és egyes bankok céljai néha szembe mennek az általános folyamatokkal. Ezt jól mutatja a CIB Bank esete, ahol nem törődve az infláció és a jegybanki alapkamat nagyságával érdemben csökkentették a jelzáloghitel kamatát.

A pénzintézetnél már 6,79 százalékos végig fix kamat mellett érhető el 20 éves futamidőre lakáshitel. Csak összehasonlításképpen a második legkedvezőbb ajánlat kamata jelenleg 7,55%, ez 0,76 százalékponttal kedvezőtlenebb az új ajánlatnál.

Milyen feltételeket kell teljesíteni az egyedi kamatért?

Természetesen a kiemelkedő kamatért cserébe néhány feltételt is teljesítenie kell az érdeklődőknek:

  • Az igénylők jövedelmének el kell érnie a 450 ezer forintot. (Legalább ekkora összegnek kell érkeznie a hitelintézetnél vezetett bankszámlára minden hónapban.) Vagy a számlán tartott megtakarítás összegének el kell érnie a 9 millió forintot. Vagy el kell érnie a 4,5 millió forintot a banknál kezelt befektetési alap állomány összértékének.
  • A felvenni kívánt hitelösszegnek el kell érnie a 20 millió forintot.

Az adott kedvezménnyel nem találkozhatnak az érdeklődők a bankfiókban, ugyanis a pénzintézet csak kiemelt partnerein keresztül beadott igénylések esetében kínálja ilyen kedvezményes feltételekkel lakáshitelét.

Mennyit lehet így megtakarítani?

A Bankmonitor szakértői egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelen keresztül mutatják be az ajánlat pénzügyi előnyeit.

A 6,79 százalékos kamatozású konstrukció havi törlesztőrészlete 153 674 forint, a teljes visszafizetendő összeg két évtized alatt 36 881 741 forint lenne. A második legkedvezőbb ajánlat kamata 7,55%, a havi törlesztőrészlet 163 307 forint lenne. Erre a kölcsönre összességében 39 246 440 forintot kell visszafizetni.

Önmagában az új ajánlat választásával 2,3 millió forintot lehet spórolni a második legkedvezőbb konstrukcióval szemben is.

A pénzügyi előny még jelentősebb, ha egy átlagos ajánlattal vetjük össze az új, kedvezményes kamatozású hitelt. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában szereplő 7 bank ajánlatainak átlagos kamata 8,37%, törlesztőrészlete 171 923 forint, a teljes visszafizetendő összeg 41 261 421 forint.

Vagyis a piaci átlaghoz képest 4,3 millió forint a legkedvezőbb ajánlat pénzügyi előnye.

Mit jelent ez az előny a jelenlegi piaci környezetben?

Ilyen kedvező feltételekkel június elején lehetett fix kamatozású lakáshitelt igényelni. Nagyjából négy hónappal fordult vissza az idő kereke a kedvező konstrukció miatt. Ez nem tűnik hosszú időnek, de ha a piaci környezetet vizsgáljuk, komoly változásoknak lehettünk tanúi az elmúlt hónapokban.

A jegybanki alapkamat június elején 5,90 százalék volt, jelenleg az irányadó kamatszint 13,00 százalék. Vagyis az MNB összességében 7,10 százalékponttal növelt az alapkamaton nyár eleje óta. Az infláció 11,7 százalék volt júniusban, a legutóbbi, augusztusra érvényes érték pedig 15,6 százalék volt. Egyes elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a szeptemberi áremelkedés megközelíti a 20 százalékot. Az állampapír hozamok is érdemben emelkedtek nyár eleje óta: a 20 éves futamidejű állampapír referenciahozama június 1-én 7,03 százalék volt, míg jelenleg 9,28 százalék.

Mindezekből jól látható, hogy rövid idő alatt érdemben átalakult a piac. Éppen ezért a régi helyzetet idéző lakáshitel-kamatszint nagyon is kedvező. A lépés pedig még meglepőbb akkor, ha a jövőben várható folyamatokra tekintünk. Az alapkamat további emelése nem várható, azonban csökkentésre sem lehet számítani az elkövetkező hónapokban. Az infláció rövid távon emelkedni fog, az MNB várakozásai szerint még a jövő évben is kétszámjegyű drágulás várható. Mindezek a lakáshitelek kamatát tovább fogják emelni.

A CIB Bank kölcsöne a versenytársak ajánlatánál messze kedvezőbb. A lakásvásárlást tervezőknek, hiteligénylés előtt állóknak tehát nagyon is érdemes lecsapni a lehetőségre. Fontos azonban az időtényező, ugyanis a bank november 13-ig tartja a jelenlegi, egyedi ajánlatát.

 

Scroll To Top