EU-csúcs – Vége a tavaszi csúcsnak: Oroszország, Szíria és a gazdaság volt napirenden

Az európai gazdaság, a szíriai helyzet és az EU-nak Oroszországhoz kötődő viszonya volt napirenden az állam és kormányfők brüsszeli tanácskozásán – tájékoztatta a nyilvánosságot Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken.

A belga politikus megerősítette: az állam- és kormányfők tanácskozásán szóba került a szíriai fegyverembargó kérdése, amelyet a külügyminiszterek már jövő heti informális találkozójukon, Dublinban megvitatnak majd. Az EU teljes mértékben részt vesz a nemzetközi erőfeszítésekben – szögezte le Van Rompuy.
“Megbíztuk a külügyminisztereket, sürgősséggel értékeljék a helyzetet, hogy közös álláspontot alakítsanak ki” – fogalmazott Herman Van Rompuy.
Oroszországot a korábbi belga kormányfő stratégiai partnernek nevezte. Megemlítette, hogy korábban hasonlóan napirendre került az uniós csúcstalálkozón Kína is, a jövőben pedig az Egyesült Államokkal folytatott viszonyról is tárgyalnak majd az uniós állam- és kormányfők.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke rámutatott, hogy nemcsak Oroszországnak van stratégiai jelentősége Európa számára, hanem Oroszországnak is kulcsérdekei fűződnek az unióhoz.
Mi vagyunk a legnagyobb kereskedelmi partnerük, a közvetlen külföldi befektetések több mint 70 százaléka az EU-ból érkezik Oroszországba, és mi vagyunk a legnagyobb ügyfelük az energiapiacon – ismertette Barroso.
A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban az Európai Tanács elnöke, Van Rompuy ismertette, hogy a csúcs résztvevői abban értettek egyet, hogy az irányt tartani kell, valamint kitért arra is, hogy az éjjel az eurózóna 17 tagállamának vezetői – több mint egy év után – ismét külön is tárgyalóasztalhoz ültek.
“Ez most nem vészhelyzeti tanácskozás volt” – jelentette ki Van Rompuy, aki szerint a következő hónapok teendőit tekintették át. Arra a kérdésre, hogy honnan ered a növekedés, azt a választ fogalmazták meg, hogy a bizalom, a hitelesség és a versenyképesség a kulcs.
José Manuel Barroso is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a növekedés beindításához növelni kell a versenyképességet. Újságírói kérdésre Barroso azt is kifejtette, hogy a növekedés és a reformok nem kizárják, hanem kiegészítik egymást.
“Nem lehet szembeállítani a pénzügyi stabilizációt és a növekedést, ahogy nem lehet szembeállítani a versenyképességet és a növekedést sem” – hangoztatta a bizottság portugál elnöke, aki szerint ezeket a megközelítéseket ötvözni kell.
Mindkét politikus kitért arra is, hogy a munkanélküliség növekedése – főleg a fiatalok körében – komoly aggodalomra ad okot, és ez ellen tenni kell.
A kétnapos csúcsértekezlet végén sajtótájékoztatót tartott Angela Merkel német kancellár is, aki egyebek közt a súlyos fizetési válsággal küzdő Ciprus helyzetének megoldatlanságára hívta fel a figyelmet. Merkel szerint felelőtlenség lenne magára hagyni a szigetországot, szükség van a pénzügyi mentőövre, de cserébe Ciprusnak számos feltételt kell teljesítenie.
Ezekről a feltételekről – mondta a német kancellár – péntek esti tanácskozásukon foglalkoznak majd részletesen az euróövezeti országok pénzügyminiszterei.(MTI)

Scroll To Top