EU-csúcs – Van Rompuy külön köszöntötte az unióhoz csatlakozó Horvátországot

Külön köszöntötte Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozásán pénteken Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Horvátország uniós csatlakozása alkalmából.

„Két nap múlva, vasárnap éjfélkor, Horvátország hivatalosan az Európai Unió 28. tagja lesz (…) országa keményen és sikeresen dolgozott, hogy ezt elérje” – szólt Milanovichoz fordulva az Európai Tanács elnöke, aki szerint ez történelmi pillanat Zágráb számára.
„Hetedszer köszöntünk új tagot, és kerül új szék az asztalhoz. Meggyőződésem, hogy a hetes szerencsés számnak bizonyul majd” – húzta alá a belga politikus.
Milanovic válaszában megköszönte a méltatást, és arról beszélt, hogy időnként bebizonyosodik, hogy az élet nem végállomás, hanem egy utazás, amelyben nem a végcél számít, hanem a híd, amin át kell kelni.
„Ez a híd számunkra elég hosszú volt” – tette hozzá Milanovic, aki arról is beszélt, hogy 22 évvel ezelőtt úgy tűnt számára, hogy mindent meg lehet oldani két hét alatt, és Horvátország gyorsan beléphet az akkori Európai Közösségbe.
„De aztán jött a háború, és erre a mai napig kellett várnunk” – hangoztatta a horvát kormányfő, aki hangsúlyozta, hogy országa „mindent és bármit megtesz, sőt annál többet is”, hogy segítsen szomszédainak, akik „még nem tagjai a klubnak”.
Ezt követően Herman Van Rompuy egy minden résztvevő által aláírt „családi fotót” adott át Milanovicnak, amelyen a Köszöntünk, Horvátország! felirat szerepelt angol és horvát nyelven.(MTI)

Scroll To Top