EU-csúcs – Újabb szünet, délben folytatják, az EP csalódott

Péntek délelőtt újabb szünetet rendeltek el az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján, a küldöttségek délben ülnek össze ismét. Az Európai Parlament (EP) elnöke csalódottságának adott hangot az eddigi hírek nyomán.

A 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetésének elfogadására összehívott értekezlet hivatalosan csütörtök este kilenckor kezdődött, de a tárgyalóküldöttségek különböző csoportösszetételekben már délutántól egyeztettek a középtávú büdzséről. Ennek a kérdésnek már tavaly november végén is szenteltek egy rendkívüli EU-csúcsot, de akkor nem sikerült megállapodásra jutni.
Péntek reggel uniós tisztségviselők azt mondták, hogy nagyvonalakban – legalábbis a kiadási oldal főösszegét illetően – megállapodás született, és most már az egyes fejezetek résztételeiről folyik a vita. Olyan dokumentumtervezeteket ismertettek az újságírókkal a tanácskozás helyszínén, amelyek arról tanúskodnak, hogy a felek közel állnak a megegyezéshez.
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azonban csalódást keltőnek nevezte a lehetséges megállapodásról eddig kiszivárgott híreket. Szóvá tette, hogy a tagországok vezetői tovább nyitnák az ollót a finanszírozási kötelezettségvállalások és az ettől elmaradó tényleges kifizetések felső határa között. Ez – állapította meg – az EU-költségvetés deficitessé tételének az irányába mutat, amit ő az uniós alapszerződések értelmében nem fogadhat el.
Az EP nem jogosult újranyittatni a vitát a keretköltségvetésről, de az egész csomagról szavaznia kell majd igennel vagy nemmel.
Hannes Swoboda, az EP második legnagyobb létszámú frakciójának, a szocialistáknak a vezetője úgy nyilatkozott, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint „elképzelhetetlen” az EP jóváhagyása. (MTI)

Scroll To Top