EU-büdzsé – Csehországnak elfogadhatatlan a javaslat

Az uniós költségvetés tervezete mai formájában Csehország számára elfogadhatatlan – jelentette ki Petr Necas cseh miniszterelnök szerdán Prágában, a képviselőház európai bizottságában, a kormány álláspontját ismertetve az EU következő hétéves (2014-2020) költségvetésével kapcsolatban.

Necas úgy vélte: az Európai Tanács soron következő ülésén csökkenteni fogják ugyan a költségvetést, de ez valószínűleg nem fogja érinteni a közös mezőgazdasági politikát és a kohéziós alapokat. Szerinte már csak egyedi módosításokra van lehetőség.
Prága arra fog törekedni, hogy a következő hét év uniós költségvetéséből minél nagyobb összeget szerezzen meg – tette hozzá.
„A Cseh Köztársaság nem tud olyan nagy volumenű összeget megszerezni, mint korábban” – jegyezte meg Necas. Hozzátette: a kormány célja, hogy olyan összeget szerezzen, amely egy lakosra átszámítva mintegy a hatodik helyre tenné Csehországot az európai uniós tagállamok között.
„Meggyőződésem, hogy az európai költségvetés a szolidaritás eszköze kell hogy legyen a kevésbé fejlett országokkal szemben, de nem lehet a szolidaritás eszköze a kevésbé felelősen gazdálkodó országokkal szemben” – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.
Necas és a cseh parlamenti képviselők a találkozón bírálták az Európai Bizottságot, hogy röviddel a tárgyalások felújítása előtt még mindig nem hozzáférhetőek a legutolsó költségvetési javaslatok és elképzelések. A miniszterelnök úgy vélte: az Európai Bizottság szándékosan jár el így, hogy az egyes országok küldöttségeinek minél kevesebb ideje legyen a javaslat áttanulmányozására és a számok ellenőrzésére. (MTI)

Scroll To Top