EP-választás: Ma délutánig még kérhetik törlésüket a névjegyzékből az uniós állampolgárok

Csütörtökön 16 óráig még kérhetik az Európai Unió Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárai, hogy töröljék őket a magyarországi névjegyzékből, mert mégis az állampolgárságuk szerinti ország európai parlamenti (EP-) listájára kívánnak szavazni.

Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem – ha ezt május 9-éig kérték – azok az uniós polgárok is szavazhatnak, akiknek Magyarországon van lakóhelyük. A határidőig a Magyarországon lakó több mint 107 ezer uniós állampolgárból minden korábbinál többen, 7 ezren kérték, hogy vegyék fel őket a magyarországi névjegyzékbe.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ezt követően tájékoztatta az uniós tagállamok társszerveit arról, hogy hány állampolgáruk akar a magyar listára szavazni. Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.
Az NVI szombat reggeli nyilvántartása szerint csaknem 7200 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 15-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a névjegyzékből, ha mégis anyaországában akar szavazni. A péntek óta érkezett törlési kérelmek átvezetése alapján a névjegyzékben szereplő uniós állampolgárok száma 7 ezerre csökkent.
A legutóbbi, 2009. évi EP-választás előtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI jogelődje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.
A 2004-es EP-választás előtt húszezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül csaknem kétezren vetették fel magukat a névjegyzékbe.(MTI)

Scroll To Top