EP-választás – Le Monde: Megnövekedtek Michel Barnier EU-biztos esélyei az Európai Bizottság elnöki posztjára

Nagyon lehetségesnek nevezték Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára brüsszeli és párizsi források a Le Monde című napilapnak.

A balliberális francia napilap péntek délután megjelent számának értesülése szerint a Jean-Claude Juncker megválasztása körül kialakult „nehézségek” miatt Barniernek megnövekedtek az esélyei.
Noha Angela Merkel német kancellár hivatalosan továbbra is Junckert támogatja az Európai Néppárt jelöltjeként, a luxemburgi politikust nemcsak David Cameron brit és a Mark Rutte holland kormányfő, hanem Orbán Viktor magyar és Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök sem látná szívesen az elnöki tisztségben – emlékeztetett a lap.
A Le Monde szerint ez a négy vezető önmagában nem tudná megakadályozni Junker megválasztását, de Merkel mindképpen olyan személyt szeretne az Európai Bizottság élére, akit Nagy Britannia is támogat. Berlin számára ugyanis London biztosítja „a demokrácia és a nagy közös piac garanciáit”. A kancellár ezért olyan személyt keres, amely sem sérti sem Cameront, sem az Európai Parlamentet, ahol Juncker más akadályokba is ütközhet, beleértve a néppárti frakciót.
Az elmúlt napokban a Le Monde szerint három név került szóba. Elsőként Pascal Lamy korábbi EU-biztos, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) volt vezetője, Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő, valamint Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója. Ez utóbbi Merkel személyes jelöltje, de mivel Francois Hollande francia államfő nem támogatja elődje, Nicolas Sarkozy volt pénzügyminiszterét, az ő jelölése lekerült a napirendről.
A lap álláspontja szerint Michel Barnier viszont azon személyiségek között szerepel, aki elfogadható lenne Nagy-Britannia számára, még annak ellenére is, hogy számos olyan reformot kezdeményezett uniós biztosként, amelyeket a City bírált. Ráadásul Barnier mostani kabinetfőnöke brit, aki a pénzügyi piacok szabályozásáról szóló kompromisszumokat megtárgyalta és tető alá hozta Londonnal.
Brüsszeli tapasztalatain kívül Barnier javára szól az is, hogy Junckerral szemben korábban jelöltette magát az Európai Néppárton belül, ahol 60-40 arányban kapott ki. Ez pedig elfogadhatóvá tenné a személyét az európai parlamenti képviselők számára is. Sokkal inkább, mint egy ejtőernyősét – tette hozzá a lap. Ami Franciaországot illet, a Le Monde szerint az EP-választásokon meggyengült Hollande-nak nehéz lenne jelenleg Barnier-val szembemenni, de Merkel ennek ellenére biztos akar abban lenni, hogy Párizs támogatná az EU-biztost.(MTI)

Scroll To Top