Emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban

Elemzők által várt mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán ismertetett előzetes adatai szerint márciusban éves összehasonlításban 1,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában a februári 0,9 százalék után.
Márciusban az energiaárak nőttek a legnagyobb mértékben, 4,3 százalékkal, majd a szolgáltatások következtek 1,3 százalékkal, illetve az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 1,1 százalékkal.
Az energiaárakat nem számolva 1 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,9 százalékkal nőtt.
Havi összevetésben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben a februári 0,2 százalék után. Az energiaárakat nem számolva 0,8 százalékos volt a növekedés, az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat sem tartalmazó maginfláció pedig 1 százalékkal nőtt.
A végleges adatsort április 16-án hozza nyilvánosságra az Eurostat.

Éves összevetésben Luxembourgban (2,4 százalék), illetve Németországban és Ausztriában (egyaránt 2 százalékkal) emelkedtek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak. Egyedül Görögországban mértek csökkenést, 2 százalékosat.
Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.(MTI)

Scroll To Top