Emelkedett a beszerzésimenedzser-index januárban - Gazdasagportal.hu

Emelkedett a beszerzésimenedzser-index januárban

Januárban 7,4 százalékponttal 57,9 pontra emelkedett a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke decemberhez képest – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel nőttek decemberhez képest. A foglalkoztatottsági index értéke 2013 decemberében még 50,0 pont alatt volt, de a januári érték már ismét növekedésre utal.
A korábbi januárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,7), és az elmúlt három év átlagát (52,4) is.
Az index értéke tavaly áprilistól kezdve augusztusig folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, hat hónapja azonban a bővülést jelző 50-es érték felett van.
A termelési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már harmadik hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben csak kétszer volt nagyobb az index értéke januárban.
Az új rendelések indexe erősen nőtt, a mostani a harmadik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, és jóval meghaladja az elmúlt három év átlagát. Hasonló a helyzet az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal összevetve.
A foglalkoztatottsági index decemberben 50,0 pont alá csökkent, januárban azonban ismét bővülést mért az MLBKT, és az érték 2008 után a második legmagasabb januári.
A beszerzési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték jelentősen felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a negyedik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség tízszer növekedett a tavalyi év folyamán.
A beszerzési árak enyhe növekedése folytatódott válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenhét hónapban negyvenhatodik alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva ugyanakkor a harmadik legalacsonyabb januári.
A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag feletti, és a második legmagasabb 1995 óta.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett decemberhez képest, és a 2013 június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után ötödször jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését.
A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke emelkedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt.(MTI)

Scroll To Top