Elemzők: tovább csökkenhet az államadósság a harmadik negyedévben

Tovább csökkenhet az államadósság a harmadik negyedévben a TakarékBank és a K&H Alapkezelő szakértői szerint, akik úgy vélik, a második negyedéves adat kedvező folyamatot jelez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett adatai szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 második negyedévének végén a GDP 81,4 százaléka volt, elérte a 23 250 milliárd forintot.
Az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 226 milliárd forinttal növelte, a forint erősödése pedig 315 milliárd forinttal csökkentette.
Az államháztartás nettó tartozása 17 728 milliárd forint volt, a GDP 62,1 százalékát tette ki 2013 második negyedévének végén.
Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az  MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejti: a GDP-arányos államadósság csökkenése kedvező tendencia, ez az IMF hiteltörlesztés miatt a harmadik negyedévben is folytatódhat, javítva így a hazai befektetési eszközök megítélését.
Hozzáfűzte: a második negyedévben bár csak egy százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság az előző negyedévhez képest, de a kismértékű csökkenés is kedvező folyamatnak tekinthető, és javítja a hazai befektetési eszközök megítélését.
Horváth István szerint ez a csökkenő tendencia a harmadik negyedévben folytatódhat az IMF hitel visszafizetése miatt, hatása azonban nem lesz olyan jelentős, mivel a következő hónapokban leginkább az fogja meghatározni a hazai eszközök árfolyamát, hogy a Fed szigorítása miatt egyre erősödő befektetői aggodalom nyomás alatt tartja a feltörekvő piaci eszközöket.
A szakértő szerint ezért a hazai eszközök kilátásai nem kedvezőek. „A forint és a kötvénypiac esetében a mai kedvező adósságadat ellenére is óvatosak vagyunk, mert a gyengülés kockázatát látjuk, ami a kötvényhozamok fokozatos emelkedésén már most is jól látható” – hívta fel a figyelmet Horváth István.
Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője az MTI-nek kiemelte: a harmadik negyedévben tovább csökkenhet a magyar államadósság. Ezt segítheti, hogy Magyarország augusztusban az IMF-hitel még fennmaradt, 2,2 milliárd euró értékű tartozását visszafizette a valutaalapnak. A szakértő hozzátette: ezt a hatást némiképp, de nem teljesen ellensúlyozhatja az augusztusi forintgyengülés.
Az elemző elmondta: az Államadósság Kezelő Központ augusztus-novemberben közel 300 milliárd forinttal kevesebb kibocsátást tervez, mint amennyi tartozás éppen lejár, így ha nem lesz más forrásbevonás, akkor ez önmagában 1 százalékponttal csökkenti a GDP-arányos államadósság mértékét.
Suppan Gergely szerint novemberig akár 3 százalékponttal csökkenhet az államadósság, azt figyelembe véve pedig, hogy a GDP reál- és nominális szinten is emelkedik, 2013 év végére 79 százalék körül lehet Magyarországon a GDP-arányos államadósság.(MTI)

Scroll To Top