Egyiptom – Válaszlépésekről egyeztetnek az uniós külügyminiszterek

Megkezdődött szerdán kora délután az Európai Unió külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása, amelynek célja, hogy egységes választ találjanak az elmúlt hetekben Egyiptomban kialakult helyzetre.

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője ismét aláhúzta, hogy az unió az egyiptomi nép pártján áll. A brit bárónő leszögezte, hogy rendkívüli módon aggasztja az Egyiptomban elszabadult erőszak, amelyet határozottan elítél, ahogyan azt már tette korábban is. Ashton elmondta: a tanácskozás célja az, hogy az unió módot találjon az egyiptomi nép további támogatására, mert a szervezet töretlenül elkötelezett ebben. Ashton rámutatott, hogy papíron már van egy politikai útiterv, amelyről egy ideje egyeztetések folynak az egyiptomi hatóságokkal. Azt szeretnénk, hogy ez ne maradjon meg papíron, hanem tettekre lehessen váltani – fogalmazott a külügyi főképviselő.
A tanácskozásra érkezvén Guido Westerwelle német külügyminiszter arról beszélt, hogy az EU nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna, „egységes, egyértelmű, erőteljes” jelzést kell küldeni az egyiptomi feleknek, hogy az erőszaknak azonnal véget kell vetni. Westerwelle úgy vélekedett, hogy nem szabad felégetni a hidakat Kairó felé, nem szabad lemondani arról, hogy az EU befolyással lehessen az egyiptomi eseményekre. A német külügyminiszter a jogállamiság, a törvényes rend helyreállítását, a választások mielőbbi megtartását sürgette.
„Egyik politikai erő oldalán sem állunk, a demokrácia oldalán állunk, és azok pártján, akik elkötelezik magukat a demokrácia mellett, akik békés politikai megoldást akarnak” – húzta alá a német diplomácia vezetője.
William Hague brit külügyminiszter aláhúzta, hogy Nagy-Britannia a demokratikus intézmények létrehozását sürgeti és támogatja Egyiptomban. A brit diplomata is jelezte, hogy nem politikai erőket vagy személyeket támogatnak az egyiptomi helyzetben, valamint, hogy London is elítéli az erőszakot, azokat a „szörnyű tetteket” is, amelyeket a kormányzattal szembenállók követtek el például templomok és közintézmények ellen.
A találkozóra érkezve a svéd külügyminiszter, Carl Bildt arról beszélt, hogy nem látja indokolhatónak, hogy a svéd adófizetők pénzéből olyanokat támogassanak, akik felelősek a vérengzésért. Kiemelte: ebben az egyiptomi katonai vezetőket és az átmeneti kormányzatot rendkívüli, különleges felelősség terheli. A svéd diplomácia vezetője ugyanakkor kifejtette: azt szeretné, ha folytatódna a fejlesztési pénzek, a civil szféra megerősítését célzó támogatások folyósítása, amelyek közvetlenül civil szervezetekhez jutnak. Bildt rámutatott, hogy támogatja az egyiptomi fegyverszállítások felfüggesztését.
Rendkívüli korlátozottak az eszközök), de rendkívül fontos, hogy Európa hallassa a hangját – hangoztatta Bildt, aki szerint Egyiptom történetében példátlan mértékű elnyomásról és erőszakhullámról van szó.
A holland külügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy Európa nem maradhat csöndben. Frans Timmermans úgy fogalmazott: bölcs dolognak tartaná, ha az uniós tagállamok nem szállítanának fegyvert Egyiptomnak.(MTI)

Scroll To Top