Egyiptomi fordulat – Moszkva önmérsékletre szólított fel

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön önmérsékletre és a demokratikus keretek között maradásra szólította fel az egyiptomi politikai erőket.

Moszkva fontosnak tartja, hogy a társadalmi-gazdasági és politikai problémákat erőszakmentesen, az egyiptomi társadalom valamennyi rétegének és valamennyi valláshoz tartozóknak az érdekeit figyelembe véve oldják meg –  emelték ki a külügyi közleményben.
A Kreml azt is hangoztatta, hogy Oroszország nagy figyelemmel követi az egyiptomi események alakulását, a mélyreható közel-keleti átalakulások kezdetétől támogatta az egyiptomi nép jogos igényét a jobb életre, a szabadságra és a demokratikus megújulásra.
Korábban az orosz törvényhozás mindkét házának külügyi bizottsági vezetői is kommentálták az egyiptomi hadsereg beavatkozását, Mohamed Murszi elmozdítását az elnöki posztról.
Mihail Margelov, a Szövetségi Tanács (felsőház) külügyi bizottságának elnöke szerint az Egyiptomban zajló események az „arab tavasz” kiigazítását jelentik, és azt bizonyítják, hogy a teokrácia (az egyház kezében lévő hatalom) nem elkerülhetetlen az arab világban végbemenő forradalmak eredményeként. Nem zárta ki, hogy az egyiptomi események hatással lehetnek a szomszédos országok politikai helyzetére.
Alekszej Puskov, a duma (az alsóház) külügyi bizottságának vezetője attól tart, hogy az egyiptomi események újabb politikai megrázkódtatásokhoz vezethetnek a Közel-Keleten. A radikális véleményéről ismert politikus szerint az arab tavasz Egyiptomban káoszhoz, Szíriában pedig véres drámához vezetett. Mint mondta: „a kaotikus egyiptomi események, amelyeket a polgári ellenállás nehezített, azt jelzik, hogy az arab Keleten nincs meg az alapja a demokráciának”.(MTI)

Scroll To Top