Egyiptomi fordulat – Kairói magyar nagykövet: kezd visszatérni a nyugalom az utcákra

Magyarország kairói nagykövete szerint az elmúlt napok többmilliós, többnyire békés tüntetései után kezd visszatérni a nyugalom Egyiptom utcáira.

Kveck Péter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, érdemes megvárni, mi történik a pénteki ima után, ám jelenleg a korábbinál sokkal nyugalmasabb képet mutat az ország.
A nagykövet elmondta, hogy évente 60-70 ezer magyar turista látogat Egyiptomba, 90-95 százalékuk a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyeket keresi fel, jellemzően Hurghadát, illetve kisebb részben Sharm el-Sheikh-et. Ezekben a körzetekben alapvetően nyugalom van, miként a két évvel ezelőtti fordulat idején is ezt tapasztalták. A rendőrség megfelelően védi ezeket a területeket, és bár Hurghadán volt egy kisebb tüntetés, de ezt az ott üdülők valószínűleg észre sem vették.
A nagykövet tájékoztatása szerint nincs külföldiellenes éle a tüntetéseknek. Ha valaki mégis ezt érzékelné, akkor azonnal hagyja el azt a helyszínt – javasolta Kveck Péter, arra kérve egyúttal az Egyiptomba látogató magyarokat, hogy ne menjenek a kairói Tahrir térre, illetve más nagyvárosok központi tereire. Egyiptom más részein, különösen az üdülőterületeken azonban nem kell tartani komolyabb összetűzésektől – vélekedett.(MTI)

Scroll To Top