Bisnode: tisztíthatja a piacot a kft.-k törzstőke-emelése

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) a jövő évtől 500 ezer forintról 3 millióra emeli a kft.-k legkisebb törzstőkéjét, a tőkeemelési kényszer 374 milliárd forint terhet jelent az ebben a cégformában tevékenykedőknek, viszont eltűnhetnek a piacról a nem működő kft.-k – közölte a Bisnode üzleti információs csoport csütörtökön az MTI-vel.

A korábbi 1 millió forintról 1997-ben emelte az Országgyűlés 3 millió forintra a kft.-k minimális törzstőkéjét, majd 2006-ban 500 ezer forintra csökkent a minimum.
A május végi adatok szerint a 389 ezer működő kft.-ből több mint 194 ezer volt, amelynek a jegyzett tőkéje nem érte el a 3 millió forintot. Ezek 96 százaléka 1 milliónál alacsonyabb törzstőkével működik. Amennyiben számukra is kötelező lesz a 3 milliós törzstőke, akkor közel 187 ezer cég esetében kell legalább 2 millió forintos tőkeemelést végrehajtani.
Az elmúlt másfél évben alapított kft.-knél is hasonló a helyzet. Tavaly közel 33 ezer kft.-t alapítottak Magyarországon, 93 százalékuk, azaz 30,8 ezer törzstőkéje nem érte el a 3 millió forintot. Idén, május végéig 12 660 kft. jött létre, amelyből 11 408-nak a törzstőkéje elmarad a 3 millió forinttól, vagyis mindössze az újak tizede lépte át a 3 milliós küszöböt – mutat rá a Bisnode elemzése.
A tőkekövetelmény emelése komoly terhet jelenthet számos társaságnak, ugyanakkor a szabályváltozás tisztulást eredményezhet a piacon. Csak azoknak a tulajdonosoknak, cégeknek lesz érdekük végrehajtani a tőkeemelést, akik tényleges tevékenységet végeznek, azaz a gyakorlatban is tovább akarják működtetni az adott vállalkozást.
Így a működőképesként nyilvántartott, de a gyakorlatban valós tevékenységet nem végző társaságok eltűnhetnek a piacról, viszont a tőkekövetelmény megemelése hozzájárulhat a kft.-k pénzügyi stabilitásához – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top