Dugattyúskompresszor – a költséghatékony sűrített levegő forrás

Sűrített levegőre nem csupán ipari környezetben, hanem akár a ház körül, vagy kisebb műhelyekben is szükség lehet. A legegyszerűbb megoldás erre egy kompresszor beszerzése. A kínálat ugyan nem túl nagy, de a választás mégis egyértelmű.

Kompresszorok kínálata

A levegő sűrítésére használatos kompresszorok régóta jelen vannak a piacon, robbanásszerű fejlődésük és elterjedésük azonban nagyjából 50 évvel ezelőtt kezdődött. Az idők során számos különböző konstrukció, működési elv bukkant fel és tűnt el. Napjainkra stabilizálódni látszik a kínálat, mely meglehetősen letisztult formában is képes megoldást kínálni a felhasználói igényekre. A csavarkompresszor és dugattyús kompresszor szériák ugyanis más területeken ugyan, de képesek megfelelni az elvárásoknak.

Míg a csavarkompresszorok az ipari szereplők első számú választását jelentik, addig egy dugattyús kompresszor sokkal inkább tekinthető belépő szintű, hobbi és barkács célokat szolgáló eszköznek. Ez persze nem jelenti azt, hogy minőségében elmaradna csavaros társaitól, csupán egészen más közönséget kívántak megcélozni a termékkel. Egy kisebb műhely, háztartás sűrített levegő ellátását egy dugattyús kompresszor is gond nélkül megoldja, mindezt ráadásul egészen költséghatékonyan.

Működés és teljesítmény

A kompresszorok, így a dugattyús kompresszor esetén is, a teljesítmény kulcsa az alkalmazott működési elvben keresendő. Ez esetben a levegő sűrítését tehát egy vagy két dugattyú végzi, melyek meghajtásáért elektromos vagy robbanómotor felel. Ez a konstrukció lényegében a lehető legegyszerűbb sűrített levegő megoldást kínálja, mely beszerzési árában és fenntartási költségeiben is abszolút páratlan. Egy olcsó, jól használható, minimális karbantartási költségeket igénylő készülék.

Ha előnyökről beszélünk természetesen a hátrányokat is illik megemlíteni. Egy dugattyús kompresszor esetén ez nem más, mint a szakaszos működés és a kisebb teljesítmény. Mivel a dugattyús hajlamosak túlmelegedni, a készülékeknek időről-időre vissza kell hűlniük üzemi hőmérsékletre. Ennek során pedig nem használhatók, így a sűrített levegő előállítása sem folyamatos. E tulajdonságától függetlenül azonban a dugattyús kompresszor ugyanúgy alkalmas teljesíteni kijelölt feladatát.

Speciális megoldások

A kompresszorok esetén érdemes tisztában lenni azzal, hogy a készülékek hűtése gyakran olajjal történik. Mivel az anyag jelen van a rendszerben, sok esetben a sűrített levegő sem lesz maradéktalanul tiszta, olajjal szennyezett lehet. Ez a legtöbb alkalmazási területen nem probléma, ám bizonyos esetekben elvárás a tiszta levegő. E területekre érdemes lehet olajszűrővel ellátott modelleket keresni, vagy egy külön kapható kiegészítővel felszerelni a kompresszort.

A dugattyús kompresszorok többsége olajos ugyan, ám egyes speciális modellek már külön erre is figyelnek. Bizonyos fogászati és kozmetikai területen használt, halk és kisebb teljesítményű dugattyús kompresszorok ugyanis már gyárilag olajmentesek. Ha tehát tiszta sűrített levegőre van szükség, érdemes ezek között a modellek között keresgélni. Emellett pedig barkács és hobbi célokra egy hétköznapibb dugattyús kompresszor is megbízható és költséghatékony megoldást jelent.

Scroll To Top