Devizahitelek – Pertársaság: már született ítélet az AXA ellen

Eddig legalább hat olyan – nem jogerős – ítélet született, amelyben a bíróság kimondta az AXA Bank Europe SA, illetve jogelődje, az Ella Bank (Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Zrt.) által kötött egyes devizaalapú kölcsönszerződések semmisségét, a jogszabályokba ütközés miatt – közölte az Axermix munkacsoport csütörtökön az MTI-vel.

Az eddig több pertársaságot alapító, civilekből álló Axermix csoport az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe szerdai közleményére reagál, amelyben az szerepel, hogy a Fővárosi Törvényszék idézés kibocsátása nélkül elutasította a devizaadósok egy csoportjának keresetét.
Az Axermix szerint az elutasítás nem jelent pervesztést, csak annyit, hogy a hiányok pótlása után a per újra elindítható, egyben megjegyzik, hogy az első fokon megnyert pereket nem az Axermix indította. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az AXA Bank magyar fióktelepe nem perképes, perelni csak az anyavállalatot, az AXA Bank Europe SA-t lehet.
A munkacsoport kitart azon állítása mellett, hogy az AXA fióktelepe számos ügyfelüket arról tájékoztatta, hogy nincs deviza a hitelük mögött. Az AXA Bank magyar fióktelepének szerdai közleménye szerint viszont az AXA Bank nem ismerte el, hogy devizaalapú hitelkonstrukciói mögött nem állt a bank rendelkezésére svájci frank.
A bank közleményében emlékeztetett arra, hogy a hitelintézetek működésének alapvető sajátossága, hogy a hitelezési források finanszírozása a hitelportfóliók összessége alapján, nem pedig egyéni hitelszerződések alapján történik. A bankok betéteseik pénzéért és a devizahitelesek fizetőképességének megőrzéséért ezen a szinten tartoznak felelősséggel. A bankok hitelkihelyezési és forrásgyűjtési tevékenységét a megfelelő hatóságok rendszeresen nyomon követik és vizsgálják.
Az Axermix csoport független, civilekből áll, nem tartozik egyik devizahiteles érdekképviselethez sem. Eddig öt pertársaságot alapított az AXA, és két pertársaságot az Erste Bank ellen. Az AXA elleni pertársaságok összesen 100 szerződést támadnak meg, az összes perértékük átlépte az egymilliárd forintot.(MTI)

Scroll To Top